ТЕМПЕРАТУРЕ И ДО 41 СТЕПЕН: Ноћас стижу пљускови, а ево какво нас време чека идуће недеље

Novosti online

01. 08. 2021. у 17:28

ФЕНСКИ ефекат југозападног ветра данас подиже температуру на 40°Ц. Бачку је већ захватило освежење са падавинама, а ево каква нас временска ситуација очекује до краја дана и током следеће седмице.

ТЕМПЕРАТУРЕ И ДО 41 СТЕПЕН: Ноћас стижу пљускови, а ево какво нас време чека идуће недеље

Фото: Депоситпхотос

Овог послеподнева у Србији дува југозападни ветар, фенског ефекта, па су температуре у многим пределима изнад 35°Ц, а најтоплији су Ваљево, Београд и Зајечар са 39°Ц.

Максимална температура биће данас у појединим пределима и до 41°Ц. Осим у Бачкој и на северу Баната, пред крај дана или током вечери пљускова са грмљавином може бити понегде и у другим пределима Војводине и севера и запада Србије, наводи Weather2Umbrella.

Истовремено, око 14 часова север и запад Бачке захватио је облачни систем са кишом, пљусковима и грмљавином, уз освежење. Овај систем пристигао је из Хрватске и то као знатно ослабљен. Већи део Словеније, севера и северозапада Хрватске и Славоније у претходним сатима био је на удару снажних грмљавинских олуја са градом и веома обилним пљусковима, а олујни ветар ломио је дрвећа, носио кровове и превртао камионе. Снажне грмљавинске олује у овим пределима последица су продора хладног фронта из области Алпа, али и веома израженог температурног градијента, јер су температуре у Словенији око 20°Ц, а у Грчкој и до 45°Ц.

Ослабљени хладни фронт условиће да у понедељак на северу и западу Србије буде и за 10 степени нижа температура у односу на данашњи дан и максимална температура биће од 28 до 30°Ц, у Београду до 29°Ц, уз појачан северозападни ветар, који ће додатно расхладити ваздух. Југ и исток Србије и даље ће остати под утицајем вреле ваздушне масе, уз југозападне ветрове и температуре и до 37°Ц. Ипак, у већем делу Србије у понедељак претежно сунчано, само на северу и западу уз више облачночности, најављују из Weather2Umbrella.

Иначе, како над нашим подручјем преовладава југозападно висинско струјање, у вишим слојевима атмосфере налазе се и честице пустињског песка из Сахаре, па ће падавине садржати те честице, што ће поново бити видљиво на возилима и прозорима.

У уторак и среду претежно сунчано, пред крај дана уз више облачности. Максимална температура биће од 30°Ц на северу до 36°Ц на југу Србије, у Београду до 32°Ц.

У четвртак и петак променљиво облачно, повремено са локалним пљусковима и грмљавином. На северу и западу Србије биће знатно пријатније и свежије, на југу и југоистоку и даље врело. Максимална температура у четвртак од 26°Ц на северозападу до 38°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 30°Ц, а у петак од 22°Ц на северозападу до 34°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 26°Ц.

За викенд сунчано, уз пораст температура и оне ће у суботу бити око просечних вредности за ово доба године, углавном од 30 до 32°Ц. У недељу и почетком следеће седмице поново веома топло, уз температуре преко 35°Ц. Према тренутним прогнозама, око 10. августа уследило би освежење и пад температура за 7-8 степени и оне би биле углавном око 30°Ц.

Иначе, као и претходних дана и наредних дана ће се облачни и падавински системи у склопу циклона и фронтова премештатаи са Атлантског океана северније и западније од нашег подручја, тако д ће у тим пределима Европе бити знатно угодније и пријатније, али и са честим грмљавинским олујама и обилнијим падавинама. Ови системи до Србије ће у склопу хладних фронтова и циклона стизати као веома ослабљени и највише ће се њихов утицај осетити на северу и западу Србије.

Југ Европе, Медитеран и југ и југоисток Србије биће под утицајем вреле ваздушне масе са севера Африке, а наредних дана температуре ће на југоистоку Северне Македоније прелазити 40°Ц, у Грчкој достизати и 45°Ц. Претходних дана температуре на југоистоку Грчке су достизале 43-44°Ц и толико је мерено у Ђевђелији и у Демир Капији, а у деловима Грчке у петак је измерено 45°Ц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)