КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА ДАНАС: О епидемиолошкој ситуацији и плановима за имунизацију - број заражених у порасту

В. Н.

28. 07. 2021. у 07:21 >> 07:22

БРОЈ новозаражених вирусом корона расте, како су епидемиолози и најављивали, па је у уторак регистровано нових 290 позитивних, од 10.446 тестираних. Како бројеви све више забрињавају лекаре и како бисмо већ данас могли премашити 300 нових ковид пацијената дневно, чланови Кризног штаба су одлучили да се, уместо 1. августа, састану већ данас.

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА ДАНАС: О епидемиолошкој ситуацији и плановима за имунизацију - број заражених у порасту

Фото: М. Стојановић

Очекује се да усвоје препоруку Националног тела за имунизацију (НИГАТ) да се уведе и трећа доза антиковид-цепива, шест месеци након примљене друге, посебно за здравствено осетљиве групе становништва и за старе. Трећа доза, као ни претходне две, неће бити обавезна, али је препорука, коју ће Кризни штаб вероватно усвојити, да је приме пацијенти на имуносупресивној терапији, на дијализи, они којима је трансплантирана коштана срж, старији од 70 година, станари домова за старе и здравствени радници. Моћи ће да је приме и сви остали грађани. Мишљење НИГАТ је да трећа доза треба да буде РНК вакцина, што је код нас "Фајзерова", а у свету је исти тип цепива и "модерна", која ће код нас бити доступна од октобра. Међутим, нема никаквих препрека да грађани приме и било коју другу расположиву вакцину.

Осим о имунизацији, Кризни штаб ће данас разговарати и о епидемиолошким мерама, али, како сазнајемо, неће бити уведене никакве нове рестрикције. Разматраће се тренутна ситуација, динамика којом би могао да расте број заражених и како се треба припремити за предстојећи талас ковида, који су епидемиолози најавили већ за септембар.

А да се нови талас захуктава, показује ковид-статистика, јер се број заражених короном повећава. У уторак их је било 290, прекјуче 241, а у недељу 199, мада је викендом број заражених, али и тестираних, по правилу, мањи него радним данима.

Највише нових заражених и даље је у Београду - 92, а двоцифрени су и Нови Сад, са 20 позитивних, и Смедерево са 11. У Крагујевцу је регистровано девет нових инфекција, а у Горњем Милановцу, Нишу и Параћину по седам.

Лекари упозоравају да забрињава што је проценат вакцинисаних мањи од 50 одсто, позивају грађане да се имунизују у што већем броју, посебно младе. Наводе да је важно да проценат имунизованих буде што већи у сусрету са новим таласом короне, посебно са делта сојем, који ће до краја августа представљати 90 одсто свих заражених у Европи, предвиђају надлежни у ЕУ.

УКРАДЕНО 1.000 ТЕСТОВА НА КОРОНУ?

У ИНСТИТУТУ за јавно здравље у Крагујевцу наводно је нестало око 1.000 тестова на корону, а полиција, по налогу тужилаштва, ради на том случају. Како је "Новостима" речено у Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу, пријаву полицији против непознатог извршиоца поднео је директор Института за јавно здравље др Драган Васиљевић. Према незваничним информацијама, реч је о серолошким тестовима који су у Институт стигли крајем прошле године. (М. Л.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)