НЕПОЗНАТА СУДБИНА ЈОШ 568 СРБА: У приштинској мртвачници 350 тела још чека на идентификацију

Д. З. - В. Ц. С.

24. 06. 2021. у 22:37

НАВРШИЛЕ су се 22 године од када је, испред свог радног места, отет др Андрија Томановић, начелник Хируршке клинике КБЦ у Приштини, редовни професор тамошњег Медицинског факултета, члан Међународног удружења хирурга и потпредседник Црвеног крста КиМ.

НЕПОЗНАТА СУДБИНА ЈОШ 568 СРБА: У приштинској мртвачници 350 тела још чека на идентификацију

Фото Прес центар УНС

Датум његове отмице обележава се као Дан убијених и отетих здравствених радника на Косову и Метохији од 1998. до 2000.

Према сведочењу колега са Клинике, др Томановић је тог 24. јуна 1999. био на радном месту до 13 часова, када су га наочиглед војника Кфора, испред главне капије у болничком кругу, киднаповала двојица Албанаца. Иако је Кфор поставио три пункта на улазу у приштински Клиничко-болнички центар, отмицу наводно нико није видео. Судбина овог врхунског хирурга, који је лечио хиљаде Срба и Албанаца, до данас је непозната.

- У том периоду отето је или убијено 13 медицинских радника - наводи се у саопштењу Владине Канцеларије за КиМ. - Сви они били су хуманисти, пожртвовани, одговорни и племенити, одани својим етичким и професионалним принципима и Хипократовој заклетви, лекари који су бринули о здрављу и животима грађана КиМ, без обзира на њихову веру и нацију. Били су спона између Срба и Албанаца, које су без разлике лечили, а њиховим отмицама и убиствима неко је желео да те везе заувек прекине.

Да се и даље трага за 568 Срба и неалбанаца, док је 380 идентификовано ДНК анализом, потврдила је Томановићева супруга Верица, председник Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ.

- У Приштини, у мртвачници, и даље се налази 350 неидентификованих земних остатака - каже Верица Томановић. - Ко је одговоран за непроцесуирање починилаца? Зашто се на Косову толеришу двоструки аршини према жртвама? Зашто није дошло до размене заробљеника из 144 логора, чије је постојање потврдио Унмик? Зашто ни 11 година после извештаја Дика Мартија нису вршене ексхумације у Албанији, нити је процесуирана "жута кућа"?

Удружење је послало апел за убрзање процеса тражења несталих лица. Први нестанак медицинског радника десио се 29. јуна 1998. Тада су припадници терористичке ОВК отели Стамена Генева у селу Црнљево, на путу Приштина - Призрен.

КФОР МУ ГАРАНТОВАО БЕЗБЕДНОСТ

ОФИЦИР британског контингента Кфора гарантовао је др Томановићу безбедност, рекао му је да је заштићен и потребан у болници, рекла је проф. др Тања Новаковић, декан Медицинског факултета у Косовској Митровици и бивши Томановићев ђак: - Невероватно је да ни после 22 године немамо информацију шта се заиста десило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)