КРАЉЕВО ЗА ПРИМЕР: Из Министарства за бригу о породици позитивно оценили добру праксу

Г. ЋИРОВИЋ

22. 05. 2021. у 13:30

ОНО што смо у Краљеву чули као примере добре праксе, унећемо у свеобухватни документ који ће бити представљен Влади Србије, као допринос и виђење могућности за поправљање демографске слике - изјавила је после посете граду на Ибру Милка Миловановић Минић, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију.

КРАЉЕВО ЗА ПРИМЕР: Из Министарства за бригу о породици позитивно оценили добру праксу

Фото ГУ у Краљеву

Каже, код градоначелника др Предрага Терзића и његових сарадника је видела огромну посвећеност, иницијативу и вољу да се слушају потребе породица на терену, а домаћини су је упознали са активностима локалне самоуправе како би се повећао наталитет.

- Град субвенционише приватне вртиће, обезбеђујући до 80 одсто неопходних трошкова за боравак деце, а на захтев суграђана који желе да постану родитељи помажемо вантелесну оплодњу не само у Србији, већ и у иностранству, износом од 300.000 динара. Породице са троје и више деце имају попуст од 30 одсто на услуге овдашњих ЈЕП "Топлана" и ЈКП "Чистоћа", а за домаћинства која нису обухваћена овом инфраструктуром обезбеђујемо новчану помоћ од по 10.000 динара.

Фото ГУ у Краљеву

Ту је и програм "Три плус", чије картице омогућавају попусте у вртићима, спортским клубовима, те продавницама обуће, одеће и рачунарске опреме - подсетио је др Терзић, указујући на то да је обезбеђивање услова за формирање породице и рађање деце стратегијска политика, па се резултати не могу очекивати на краткорочном нивоу.

* * * * * * * *

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ПРОПИСA

МИЛКА Миловановић Минић (на слици) је у Краљеву истакла да је Министарство предлагач измена и допуна Закона о финансијској подршци породици, које се односе на то да мајке деце са инвалидитетом остварују право и на своју зараду, и право на туђу негу и помоћ која по истом основу припада њиховој деци. Каже, инсистираће и на измени, односно допуни породичног закона, а циљ је забрана физичког кажњавања деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)