ФЕТИСЛАМ У НОВОМ РУХУ: Потписан меморандум о разумевању за реконструкцију тврђаве у Кладову

Д. Б. М.

11. 12. 2020. у 14:25

ПРЕДСТАВНИК Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Александар Бец и председник општине Кладово Саша Николић, потписали су Меморандум о разумевању за реконструкцију кладовске тврђаве Фетислам.

ФЕТИСЛАМ У НОВОМ РУХУ: Потписан меморандум о разумевању за реконструкцију тврђаве у Кладову

Фото В. Данилов

Виртуелном догађају којим је озваничен почетак реконструкције тврђаве из 16. века, присуствовали су Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији и министарке Татјана Матић и Јадранка Јоксимовић.

Потписивању Меморандума су претходили обимни радови на овом утврђењу. Последњи посао у низу који је завршен је изградња канализационе, водоводне и електро мреже. У фокусу ЕУ је и финансирање обнове дела ове тврђаве, а пројектом је предвиђена реконструкција Главне капије, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, али и капије, летње позорнице и приобалних кула у Малом граду. Рок за ревитализацију Малог града је април 2021, а до краја те године требало би да буду завршени и остали радови.

На виртуелној конференцији је било речи и о пројекту "ЕУ за културно наслеђе и туризам" (#EUzaTebe) који је усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој Источне Србије и Доњег Подунавља. Финансирају га Европска унија са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој БМЗ са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)