МАРШ У ЗНАК СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У КРИВОЈ РЕЦИ: Почаст невиним жртвама масакра

С.БАБОВИЋ

01. 10. 2020. у 23:18

МАРШ У ЗНАК СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У КРИВОЈ РЕЦИ: Почаст невиним жртвама масакра

Фото: Фацебоок/А.Милутиновић

ЧЕТВРТИ Бруски марш чији учесници одају почаст невиним жртвама масакра у Кривој реци, где je 1942.године убијено чак 311 недужних цивила, одржаће се 10.октобра у организацији Удружења “Рајко од Расине”. Поход који треба да подсети на страдање цивила подкопаоничких села,одиграва се од Бруса до Криве реке, стазом дугом 23 километара и како напомињу организатори, има природњачко-културни и историјски карактер.

 -Ова манифестација је основана са жељом да се пре свега бруска омладина упозна са лепотама и историјом свог краја, а наравно,добродошли су сви људи добре воље који желе да се поклоне сенима криворечких мученика, дају свој допринос стварању културе сећања и да упознају нове људе и пределе-кажу у Удружењу грађана за заштиту природе и неговање српског наслеђа “Рајко од Расине”.

Фото: Фацебоок/А.Милутиновић

     Окупљање је заказано за Трг Немањића у Брусу,10.октобра у 7,45,а пријављивање је обавезно због организације превоза. 4.Бруски марш организоваће се у складу са препорукама Кризног штаба Републике Србије и у зависности од броја пријављених биће формиране групе од по 30 људи, а поштоваће се и растоајње од 5 метара.Ношење заштитне маске је обавезно.      Пријава учесника је могућа код Верољуба Милутиновића, професора физике у Основној школи “јован Јовановић-Змај” инстаграм страници reke_srbije или на мејл milutinovic.aca@gmail.com.

     УГУРАЛИ ЉУДЕ У ЦРКВУ, ПА ЈЕ ДИГЛИ У ВАЗДУХ

     ЗА масакр у Кривој Реци били су одговорни припадници СС дивизија “Принц Еуген”, бугарског 36.пешадијског пука и белогардејци. У једном од највећих злочина почињених над цивилима у Другом светског рату на територији Србије, “фолксдојчери” су пекли живе људе, палили читаве породице у колибама, ампутирали им руке и ноге,стрељали на ливади. Најмлађа жртва, беба Вера(Трифуновић)имала је само месец дана. Више од 70 људи страдало је тако што су били угурани у Цркву Светог Петра и Павла, која је потом, дигнута у ваздух.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)