ОТКРИВАЊЕ БИСТЕ ЂОРЂУ СТРАТИМИРОВИЋУ: Свечаност у порти Доње цркве у Сремским Карловцима

Ј. С.

30. 06. 2022. у 08:58

СПОМЕНИК Ђорђу Стратимировићу (Нови Сад, 1822 - Беч, 1908), војном команданту српских добровољаца у Угарској и првом председнику Главног одбора народа српског (1848/1849), биће данас у 12 сати свечано откривен у порти Доње цркве у Сремским Карловцима.

ОТКРИВАЊЕ БИСТЕ ЂОРЂУ СТРАТИМИРОВИЋУ: Свечаност у порти Доње цркве у Сремским Карловцима

Фото: Приватна архива

На свечаности ће учествовати потпредседник Народне скупштине Србије Стефан Кркобабић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, проф. др Ђорђе И. Стратимировић, академик Дарко Танасковић и Његово преосвештенство епископ сремски Василије, уз учешће хора "Стара Србија".

Фото: Приватна архива

Подсетимо, у организацији Центра за развој Шајкашке, посмртни остаци Стратимировића, кога је српски народ у Угарској доживљавао као „северног вожда“, пренети су у Србију крајем августа прошле године из Беча, са гробља Свети Марко. Потом су по указу председника Србије Александра Вучића, уз највише војне почасти и у прусуству великодостојника наше државе и Српске православне цркве, похрањени у порти сремскокарловачког Манастира Ваведење пресвете Богородице из 16. века.

Фото: Центар за развој Шајкашке

Тим чином је после 113 година испоштована последња жеља генерала Стратимировића да почива у Сремским Карловцима које је 1848. године одбранио у величанствено извојеваној бици против тадашње мађарске војске предвођене генералом Јаношем Храбовским. Жељу да почива међу сународницима Стратимировић је изразио у Бечу, непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене“. 

Фото: Центар за развој Шајкашке

Уз патријарха Јосифа Рајачића и првог војводе Српске Војводине Стевана Шупљикца, Стратимировићев лик красиће и споменик "Апотеоза Српске Војводине" који ће ускоро бити изграђен у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума