ШЕТЊА “СВАКИ КОРАК ЈЕ ПОБЕДА” У Кикинди први пут обележен Светски дан борбе против мултипла склерозе

Р.Ш.

28. 05. 2022. у 18:18

ОБОЛЕЛИ од мултипла склерозе у нашој земљи први први пут су добили јавну и званичну подршку и то у Кикинди, где је, у суботу поподне, организована прва шетња симболичног, али сигурно истинитог назива, "Сваки корак је победа".

ШЕТЊА “СВАКИ КОРАК ЈЕ ПОБЕДА” У Кикинди први пут обележен Светски дан борбе против мултипла склерозе

фото: град Кикинда

Тако је из овог града кренула национална кампања подршке оваквим пацијентима. На овај начин обележен је Светски дан борбе против ове болести.

Осим Кикинђана, у шетњи су учествовали и грађани Новог Сада, Суботице и других војвођанских места у којима постоје удружења оваквих пацијената. Организатори обележавања овог дана су Друштва мултипла склерозе Војводине и Кикинде. Пордшку су дали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања, Градска управа Кикинде и Културни центар.

фото: град Кикинда

- Око 180 грађана Кикинде је оболело од мултипла склерозе, мада мислимо да их има и више, јер се тешко покретни чланови са села теже социјализују и укључују. Наше удружење има 42 активна члана. Најмлађа чланица има само 23, а најстарија 68 година. Свега петнаестак учествује у раду. Оболлеи су често затворени, повлаче се у себе, па је циљ организовања шетње да покажемо да није срамота бити болестан, а уједно и да скренемо пажњу да и ми постојимо и да, иако са инвалидитетима, можемо и требамо да будемо равноправни део овог друштва - изјавила је Бранкица Мишков, председница Удружења оболелих од мултипла склерозе у Кикинда.

Њу ово обољење није деморалисало, ни када користи штап. Познајући природу обољења Мишкова прептоставља да је број оних који се боре са овом болешћу далеко већи, јер неки не желе јавност, а неки, нажалост, нису ни регистровани. Зато је циљ данашњег окупљања, које је одржано упркос киши, да друштво шире отвори врата оболелима и да се са њихових леђа, на којим је већ велики терет, скине стигма немоћних особа. Тако каже и Младен Богдан, председник Скупштине града, по образовању социјални радник, који добро зна проблем оних који се, из било којих узрока, осећају скрајнути, занемарени или мање вредни.

фото: град Кикинда

- Наш заједнички задатак, не само градске управе, него и њихових суграђана, комшија и пријатеља је да им помогнемо, отклонимо све баријере, да ширимо свест о овој болести онима који су имали било каквих предрасуда о људима који су оболели. Природно је да станемо у њихову заштиту и будемо уз њих – навео је Богдан.

Мултипла склероза је хронично обољење централног нервног система у може да с ејави у свим животним добима. За сада се најчешће манифестује између 20. до 40. године живота. Чешћа је код жена него код мушкараца. Врло је променљива и изазива тегобе различитог степена, од отежаног ходања, слабљења вида и других тешких стања.

Нема регистра

- У Војводини имамо 14 удружења оболелих, са око 1.000 чланова. Мислимо да је пацијената знантно више, јер не постоји званични регистар. Шетњама желимо да охрабримо оболеле да се прикључе најближим удружењима, како бисмо разбили све баријере, тектонске и социјалне – наводи Јасна Бранчић, председница Друштва МС Војводине.

БОНУС ВИДЕО:

ЈЕДИНСТВЕН ДОГАЂАЈ: Стефан Миленковић и Гудачка репрезентација младих одржали концерт у Кикинди

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХИТ: Србин залутао на нудистичку плажу у Грчкој, није веровао шта види