ЗВУКОМ ЛЕЧЕ НЕСАНИЦУ: Корисна апликација студената Електронског факултета у Нишу

Д. АЛИХОЏИЋ

22. 10. 2021. у 07:10

АПЛИКАЦИЈА "Сомнијум" групе студената са Електронског факултета у Нишу освојила је друго место на државном такмичењу за технолошке иновације.

ЗВУКОМ ЛЕЧЕ НЕСАНИЦУ: Корисна апликација студената Електронског факултета у Нишу

ТИМ Марија Кршанин, Димитрије Цветковић и Јелена Недељковић, Фото Приватна архива

Њихов изум звучним фреквенцијама утиче на нервни систем човека тако што му помаже при успављивању. Млади иноватори истичу да ће њихов уређај бити прилагођен свим корисницима и да вредно раде на његовом усавршавању.

Тим чине Сара Милановић, Јелена Недељковић, Марија Кршанин, Никола Крстић, Данијел Димитријевић, Димитрије Цветковић, Марко Манић и Никола Недељковић.

- За такмичење се пријавило 76 тимова састављаних од средњошколаца и студената, а до финала је стигло шест екипа међу којима се нашао и наш тим - поносна је Марија Кршанин.

Никола Крстић појашњава како су дошли на идеју да помогну људима који пате од инсомније. У суштини, циљ им је да развију нешкодљив уређај који би имао исти ефекат као и лекови за успављивање.

Никола Крстић, Фото Приватна архива

Велики део свог истраживања посветили су звучним фреквенцијама и како оне утичу на нервни систем.

- Општа намена уређаја је смирење нервног система човека у било којој ситуацији, али је наш циљ да помогне при успављивању. Као управљачки уређај користи се мобилни телефон на коме постоји апликација за подешавање система. На истој апликацији корисник може да прегледа и своје биолошке параметре који су измерени током претходне ноћи, а мери се крвни пристисак и пулс, као и још неколико биолошких параметара који су битни за успављивање и које и даље истражујемо - откривају нам студенти.

Фото: Depositphotos

Стрес

- НА идеју да урадимо тако нешто дошли смо из личног искуства јер је већ свима познато да студенти због обавеза, посебно током испитнх рокова када су под стресом, теже заспу. Због самог начина живота многе особе су под стресом - искрен је Никола Крстић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)