КО ЈЕ МАРИЈА ПАВЛОВИЋ? Жена којој су спортисти, наши хероји из Токија, здушно одали почаст

Драгана Матовић

16. 09. 2021. у 11:40

САВЕТИ правих људи у право време често су били пресудни за остваривање врхунског спортског резултата. Марија Павловић помаже спортистима да остваре своје снове.

КО ЈЕ МАРИЈА ПАВЛОВИЋ? Жена којој су спортисти, наши хероји из Токија, здушно одали почаст

Фото: Приватна архива

Када је на Олимпијади у Токију Дамир Микец освојио сребро у стрељаштву рекао је: "Њу посебно да истакнете!" Била је и крај таеквондо хероина Тијане Богдановић и Милице Мандић, док су славиле медаље. Заслужна је и за две медаље на Олимпијади у Рио де Жаенеиру.

Специјалиста медицинске психологије Марија Павловић има богато искуство у раду са најбољим спортистима. Почела је као волонтер 2002. у Омладинском погону ФК Црвена звезда. Сарађивала је са Душаном Дачићем, селектором репрезентације српске карате уније, а од 2007. и са Тениским савезом Србије и Фед куп тимом Србије. Већ 14 година ради са таеквондистима у клубу "Галеб" одакле су Милица Мандић и Тијана Богдановић, а у последње време радила је и са Дамиром Микецом, Андреом Арсовић и осталима. Стручни је сарадник Олимпијског комитета Србије. Као најзначајнију, наша саговорница издваја сарадњу са Драганом Јовићем, главним тренером и оснивачем ТК "Галеб" и творцем бројних олимпијских, светских и европских шампиона.

- Ова сарадња обојена је посебним мотивима и емоцијама - каже нам Марија Павловић. - Галетова визија развоја спорта је као путоказ и инспирација. Заједно смо правили пионирске кораке у спортској психологији и градили поверење спортиста.

Није лако спортистима објаснити да се код психолога не иде по казни. Психолог може много да помогне онима који имају проблем са такмичарском тремом, осећају да им недостаје самопоуздања, имају потешкоћа да се у правом тренутку фокусирају на битне ствари током тренинга и утакмица, осећају да губе мотивацију и онај ентузијазам који су некада имали или се опорављају од повреда.

Фото: Приватна архива

 

- Постоје разне предрасуде, тако да се већина спортиста током првог сусрета са психологом осећа нелагодно - каже Марија Павловић. - Наиме, ако је и једна карактерна црта анатема спортисте то је слабост. Рад са психологом поистовећује се са идејом да је тај неко слаб и несигуран. Оваква интерпретација, међутим, није на месту.

Спортисти који су се вратили са медаљама из Токија не крију да им је помоћ Марије Павловић много значила. На питања са којим дилемама су се суочавали и како им је помогла да их превазиђу, Марија Павловић нам није дала одговоре.

- Етички кодекс ми то не дозвољава - каже нам. - Са спортистима настојим да изградим однос поверења, који ни на који начин не сме да буде компромитован. Њихово јавно изношење значаја рада са психологом треба да допринесе свести да рад са нама не значи слабост.

ИСКУСТВО ПОРАЗА

НА питање како се спортисти носе са поразима, Марија Павловић одговара:

- Пораз је искуство које усмерава даљи рад и нуди обиље информација у ком смеру треба даље да се развијате.

Олимпијске игре у Токију дешавале су се у специфичним околностима. Олимпијско село је било изоловано, оивичено високом оградом. Спортистима је било забрањено да излазе изван села и означених такмичарских објеката. Тестирања су била свакодневна, маске обавезне.

- Чињеница је да је пандемија свим спортистима и спортским радницима донела прекид, а потом и прилагођавање до тада устаљених рутина, новим захтевима реалности - објашњава Марија Павловић. - Тренинзи, путовања и такмичења претходне године одвијала су се у измењеним околностима и најчешће без присуства публике. Одлагање Олимпијаде спортистима је пореметило планове, као и рокове постављених циљева. Њихова прва реакција била је незадовољство, па шок и разочарање. Морали су да се прилагоде измењеним околностима. Имали су фазе успона и падова. Тешко су достизали форму, јер није било такмичења. Поносна сам да смо све ове фазе успешно прошли, реорганизовали се и пронашли мотив и енергију да издржимо до краја.

Спортисте Марија упућује како да се прилагоде и фокусирају на задатак.

Фото: Приватна архива

- Победу увек држимо у перспективи - каже она. - Ментална припрема не дешава се непосредно пред такмичење. Психолошка припрема за "велика дела" је свакодневни, сврсисходан и континуиран рад на тренинзима, такође и кроз структуирану физичку и кондициону припрему, као и рад са психологом на широкој лепези тема. Улога спортског психолога мора да буде дискретна и упечатљива и у контексту односа тренера и спортисте. Тренер је особа која кроз развојни рад даје печат интегритету личности спортисте, а психолог треба одговорно да ради у сенци овог односа.

СТРАХ ОД НЕУСПЕХА

- ОСНОВНИ проблеми због којих се најчешће ангажује психолог су трема и страх од неуспеха - каже Марија Павловић. - Ти проблеми се најчешће везују за такмичарску ситуацију, односно узрок проблема налази се у такмичењу. То је погрешно виђење. Такмичење није узрок, већ повод, односно провокативни фактор. Узроци су разнородног порекла и то дефинише начин разрешења симптоматских испољавања.

Рад са спортистима и сарадња са тренерима за Марију је свакодневни изазов.

- Не смем да изневерим њихово поверење, морам да им пружим тачну и потребну информацију, да одговорно анализирам и коригујем задатке и интервенције - да буду примерене ситуацији и да доведу до позитивних помака у смислу реализације њихових способности у условима такмичарског притиска - говори нам. - Психолошка брига о спортистима мора бити прилагођена условима спортског контекста, да би дала позитиван ефекат. Рад психолога има своје "циклусе" и сви су једнако значајни. Циклус подразумева обраду многобројних тема, обзирно и константно анализирање учињеног и континуитет комуникације са тренером, као интегришућим фактором комплетног процеса.

Фото: Приватна архива

 

На питање да ли се шампион рађа или постаје, наша саговорница одговара:

- За одређене способности неопходна је биолошка предиспозиција, али она није довољна сама по себи. Неопходна је и стимулативна и безбедна средина за развој. Породица је основа за развој базичног осећања сигурности, а потом је личност и капацитет тренера од пресудног значаја за креирање услова за раст и изналажење решења за бројне унутрашње и спољашње препреке које нас чекају на путу шампионских достигнућа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)