ХРВАТИ ХОЋЕ ДА БУДУ КАО СРБИ: "Ми смо делфини, тако је било у бившој Југославији! Баракуде не постоје"

Новости онлине

03. 08. 2021. у 10:33

Ближи се финиш Олимпијских игара у ватерполу, а у среду ће на програму бити мечеви четвртфинала.

ХРВАТИ ХОЋЕ ДА БУДУ КАО СРБИ: Ми смо делфини, тако је било у бившој Југославији! Баракуде не постоје

Фото: Танјуг/АП, Н. Параушић

Српски "делфини" ће на мегдан светском шампиону Италији, док ће један од дербија бити окршај Мађарске и хрватских "баракуда".

Осим што у Хрватској сада постоји иницијатива да више не буду "баракуде", већ да постану "делфини"!

Познато је да је Србија олимпијски шампион у ватерполу, да смо у финалу у Рио де Жанеиру потпуно разбили селекцију Хрватске, а изгледа да постоје и они који би да њихове "баракуде" више буду као наши "делфини".

Наиме, у тексту хрватског "Вечерњег листа" наводи се да би репрезентативце Хрватске у ватерполу требало звати - дупини.

Дупин је хрватска реч за делфина, а аутор текста наводи да је то био надимак и репрезентације бивше Југославије "у којима су преовладавали Хрвати, најчешће с мора".

Фото: Н.Параушић

 

"Кад су Хрвати самостално почели да освајају светске базене, још неко време су били дупини, али се то некима није свидело. Некима је дупин звучао превише хрватски, јер се пре хрватског осамостаљења чешће употребљавао назив - делфин. Тако на хрватској телевизији никад нисте могли да чујете за пливање дупиновим стилом. А кад више није било препоручљиво користити израз делфиновим стилом, отишло се на лептир стил, иако знамо да лептири не пливају", наводи аутор Антон Филић.

Он наводи и да су Хрвати бежећи од хрватске речи стигли до Карипског мора и "измислили неке баракуде за које ни не знамо како изгледају".

"Сви знају како изгледа дупин, може да га нацрта свако дете, док ће баракуду бити тешко нацртати а да се разликује од гирице. Осим тога, дупини живе у Јадрану, ту пред нашим очима. Наводно су баракуде застрашујуће, али гле чуда - дупини једу баракуде", поентира аутор текста.

(Мондо/Вечерњи лист)


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)