ТЕО СЕ НЕ УКЛАПА У КОНЦЕПЦИЈУ ТИМА? Шта је позадина контроверзне одлуке селектора Пешића да се одрекне светске плејмејкерске иконе

В. ПРЕРАДОВИЋ

10. 08. 2022. у 10:00

ДА је и сам Светислав Пешић свестан колико је деликатна одлука да изостави Милоша Теодосића из националног тима, потврђује подигнут зид тишине у репрезентативној бази у Старој Пазови.

ТЕО СЕ НЕ УКЛАПА У КОНЦЕПЦИЈУ ТИМА? Шта је позадина контроверзне одлуке селектора Пешића да се одрекне светске плејмејкерске иконе

ФОТО: АП

Свакако ће пасти у наредним данима, извесно пред одлазак у Љубљану на контролну утакмицу са Словенијом 17. августа.

Чекајући званично образложење овог ризичног потеза искусног селектора Србије, незванично се може чути да је Кари позвао на разговор дугогодишњег капитена и саопштио му да се не уклапа у његову концепцију тима. Иначе темпераментни Тео мирно је прихватио Пешићеву одлуку, не желећи да подиже буру у репрезентативном кампу. То не значи да се у њему није подигао ковитлац емоција, уосталом, као и у делу репрезентације која иде у сусрет квалификационим мечевима за Светско првенство и наступу на септембарском Евробаскету.

Симболичну подршку пружили су му репрезентативни другови Никола Калинић и Немања Недовић, такође и бивши саборац Стефан Марковић. Калинић је на друштвеним мрежама поставио видео легендарне Теове тројке за победу над Шпанијом у четвртфиналу СП у Турској 2010. године, праћен песмом из филма "Титаник", Недовић слику са капитеном као јасну поруку колико му је тешко пала "сеча" играча који је обележио једну целу репрезентативну епоху.

Управо у томе и лежи ризик Пешићеве одлуке. Одрекао се можда и највољенијег играча српске кошарке у последњих 15 година и тиме дирнуо у срце милиона оних који су у чупавом несташном момку из Ваљева видели реинкарнацију Саше Ђорђевића. Право је селектора да селектира, упориште има и у крилатици да 12 најбољих не чине најбољи тим, али је у овом случају направљена очигледна грешка у корацима.

Играчу спремном да игра за Србију на једној нози, који је притом био и осовина највећих успеха од 2009. до данас, дугује се веће поштовање. Логично би било да је разговор исте садржине обављен пре почетка припрема и тиме се избегло деградирање његове импозантне репрезентативне каријере. Тешко је поверовати да неко таквог животног и тренерског искуства каквим располаже Пешић насумично начини овако неспретан корак. Сигурно је и пре окупљања размишљао о томе да Тео штрчи у планираној концепцији тима, али је можда и под одређеном врстом притиска ставио његово име на списак за Европско првенство.

Тиме је повучена црвена линија, коју је Пешић након седам дана припрема ипак решио да опкорачи. Исправност спортске логике ове одлуке утврдиће резултат на Евробаскету, док је исправност педагошке логике већ утврђена. Начин је беспоговорно погрешан и чак представља лошу поруку играчима који себе сада сматрају неприкосновеним у националном тиму.

 

БОНУС ВИДЕО - Овако се Пешићеви орлови припремају за Евробаскет

 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (16)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом