НОВИ ТАЛАС СЕ БОРИО ПРОТИВ МЕНТАЛИТЕТА: Музички новинар и публициста Душан Весић представио књигу Бунт деце социјализма

Милан Ћунковић

27. 09. 2020. у 16:39

НОВИ ТАЛАС СЕ БОРИО ПРОТИВ МЕНТАЛИТЕТА: Музички новинар и публициста Душан Весић представио књигу Бунт деце социјализма

Велисављевић, Весић, Ранчић, Јањатовић, Рајин / Фото П. Милошевић

КЊИГА рок новинара и публицисте Душана Весића, "Бунт деце социјализма" ("Лагуна"), посвећена времену новог таласа, по многима најплодоноснијем музичком периоду у Југославији, представљена је на петом "Док'н'ритам" фестивалу, на летњој сцени новобеоградског Дома културе "Студентски град".

Поред аутора, окупљенима су се обратили Петар Јањатовић и Момчило Мома Рајин, такође еминентни рок критичари, затим Иван Велисављевић, уредник архива медија у ДКСГ, и Сандра Ранчић, уметничка директорка фестивала.

Весић, који је претходних година објавио запажене књиге о "Бијелом дугмету" и Маргити Стефановић Маги, истакао је да је 70 одсто "Бунта" написао по свом сећању, и онда то надограђивао кроз изјаве и сећања актера новог таласа, не желећи да "кичму" приче чине њихова сведочења, већ сећања аутора. Упитан против чега су се тада бунила деца социјализма, аутор је навео да је то - менталитет.

- Стално читамо приче како су се бунили против режима - говори Весић. - То је био, у основи левичарски, покрет. Не као у Енглеској, који је био економски, пре свега. Борили смо се против глупости система, паролашке идолатрије, против лицемерја које се намножило, а које је кулминирало 1977. Многи кажу да је нови талас могао да се настави даље. Није, јер је био спонтан. Није било организованости, ни политичке освешћености.

Јањатовић је истакао да је Весић био довољно стрпљив и концентрисан да извуче срж из свега што је до сада написано и снимљено о новом таласу. Као велики познавалац тог периода, Петар је признао да је још много тога научио читајући књигу свог колеге.

- Монтажа ове књиге је на нивоу документарца, то ми је веома пријало - подвукао је Јањатовић. - Весић скаче из бенда у бенд, из године у годину, и то лако тече. Водио је рачуна о породичном окружењу у ком су се јунаци новог таласа формирали. Сазнајемо како им се зову очеви и мајке, шта су били по професији, где су вукли децу са собом... Добијао си различит културни профил ако си као, рецимо, Милан Младеновић, рођен у Загребу, основну школу завршио у Сарајеву и преселио се у Нови Београд. Допало ми се и како је описан дух времена у књизи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)