АДВОКАТУРА У МРЕЖИ МАФИЈЕ: Ускоро на ТВ крими-серијал 12 речи, ауторке и редитељке Јелене Столице, о адвокатима, судству и криминалу

Ј. БАЊАНИН

петак, 14. 08. 2020. у 17:11

АДВОКАТУРА У МРЕЖИ МАФИЈЕ: Ускоро на ТВ крими-серијал 12 речи, ауторке и редитељке Јелене Столице, о адвокатима, судству и криминалу

Ивана Вуковић и Небојша Миловановић / Фото Промо

ЕКИПА криминалистиче драме "12 речи", коју предводи ауторка и редитељка Јелена Столица, протеклих недеља монтира серију која нас уводи у свет адвокатуре уплетене у мрежу организованог криминала и судства.

Серија од 12 епизода настаје у продукцији "Телекома Србија" и "Паблик филма". Поред Јелене, сценарио потписују Маријана Чулић Вићентић, Марко Милосављевић, Немања Николић и Марија Цветковић, а још много стручних консултаната је писало правне сцене како би дијалози били што реалистичнији. Управо због веће аутентичности, серија је снимана од октобра прошле године у Београду, Подгорици, Никшићу и околини уз учешће глумаца из региона, али је снимање прекинуто 14. марта.

- Од тада смо снимили само у микроекипи додатке сцена које смо могли. Пошто глумце из Црне Горе не можемо да доведемо, онемогућени смо да завршимо серију до краја у што краћем року - објашњава, за "ТВ новости", Јелена Столица и додаје да је емитовање планирано ове јесени на Суперстар ТВ каналу. - Остало нам је још недељу дана, што је мало у односу на 80 дана колико смо снимали. Значајан отежавајући фактор је и немогућност снимања на реалним локацијама које су нам потребне, попут Централног затвора и Палате правде. Надамо се да ће ситуација бити ускоро мало боља и да ћемо све завршити како је замишљено.

Главни јунак је млади правник проблематичне прошлости, Милош Ивановић, кога игра Виктор Савић, који добија посао у канцеларији познатог београдског адвоката. Милош постаје заступник одбране у великом процесу против мафијашког боса чија империја је уздрмана.

- Током студија права Милош је упао у невоље и због тога није лако дошао до дозволе да се бави адвокатуром, односно да буде уписан у именик Адвокатске коморе. Због "црне мрље" у биографији Милош је годинама живео на социјалној маргини. Међутим, адвокат Томислав Грубор, кога тумачи Тихомир Станић, отвара Милошу врата велике, чувене адвокатске канцеларије. Грубор заступа криминалну организацију на чијем челу је Жарко Чечерина (Никола Пејаковић), који је под истрагом. У недостатку других могућности, када су им сви рачуни блокирани, Чечерина одлучује да послове настави да обавља преко криптовалута - открива нам редитељка.

Виктор Савић, Марија Бергам и Тихомир Станић / Фото Промо

Сам назив "12 речи" означава шифру или верификациони код за новчаник у ком су криптовалуте, а Јелена Столица истиче да серија обрађује животе људи уплетених у бруталне криминалне радње стављајући у фокус унутрашње борбе ликова и њихове односе.

Глумац Тихомир Станић се, каже за "ТВ новости", у кожи успешног адвоката у криминогеном миљеу осећао добро захваљујући перфектним оделима, које је сашила костимографкиња Момирка Баиловић.

ГОСТ ИЗ АМЕРИКЕ

У СЕРИЈИ "12 речи" глуме и Дубравка Дракић, Мирсад Тука, Небојша Миловановић, Бранка Пујић, Слободан Бода Нинковић, Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Филип Ђуретић, Јудита Франковић Брдар, Петар Новаковић, Сања Марковић, Давор Голубовић, Денис Мурић. У екипи се нашао и амерички глумац Џек Димић, који је због улоге бизнисмена Младена Урошевића дошао из Њујорка на два дана снимања.

- Због њих сам се као Томислав осећао јако добро чак и у ситуацијама које су компликоване или угрожавају његову супериорност. Покушао сам да оживим специфичног човека, а интригирао ме је начин промишљања врхунског адвоката. Свака професија крије ситне тајне и специфичности својствене натпросечнима. У адвокатури постоје правила и кодекси у којима важи другачија врста морала. Често се оно што је наизглед недопуштено и неморално подразумева као неминовност. Било ми је занимљиво да помирим сопствену представу о добру и злу са правилима која налаже таква професија. Такође, веома ме је узбудило откриће нове трговине криптовалутама, која већ годинама постоји, али са којом нисам имао додира. На снимању сам упознао људе који код нас успешно производе биткоине и тргују њима на светским тржиштима - открива глумац.

Унутрашње борбе мучиће и јунакиње ове серије, а једна од водећих женских улога припала је Марији Бергам, која глуми Даницу Влаховић. Њен супруг Немања Влаховић, ког тумачи Милош Пејовић, рачуновођа и финансијски саветник Жарка Чечерине, принуђен је да бежи у Србију. Део заплета прати како Даница, која остаје сама са децом у Црној Гори, решава новонастале проблеме и покушава да помогне мужу у невољи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)