САТОРИЈЕВА ЧУДА ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ: Ђорђе Петровић, звезда електронске музике, на Светској изложби у Дубаију

В. Н.

17. 01. 2022. у 09:52

ХОЛАНЂАНИН Сатори, звезда електронске музике, који је по мајци Јужноафриканац а по оцу српског порекла - Нишлија, и право име му је Ђорђе Петровић, извео је пред публиком на Светској изложби у Дубаију, у оквиру представљања Србије, свој нови програм инспирисан Винчом - "Чуда винчанске културе".

САТОРИЈЕВА ЧУДА ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ: Ђорђе Петровић, звезда електронске музике, на Светској изложби у Дубаију

Сатори у Дубаију / Фото Егзит тим

Одјекивале су Дубаијем чувене мелодије "Врањанка" и "Зајди, зајди" у савременом извођењу, а Сатори је у сарадњи са истакнутим музичарима из домена традиционалне музике Србије и Балкана (Амира Медуњанин, Милица Мајсторовић, постхумно Есма Реџепова), испричао занимљиву причу о фасцинантном наслеђу неолитске винчанске културе и представио је кроз јединствену аудио, визуелну и уметничку форму.

Након наступа, Сатори је рекао да му је изузетно драго што је имао прилику да на уметнички начин представља Србију, земљу својих корена, као и да инспирацију црпи из традиционалне и духовне музике читавог света:

- Представио сам музику инспирисану винчанском културом и звуковима Србије и Балкана. Наступ на Експо, најпрестижнијој смотри светских достигнућа за мене је велика част и фантастичан начин да започнем 2022. годину. Дубаи је прва станица на мојој глобалној турнеји. Велики сам љубитељ историје, а винчанска култура ме је импресионирала. То је била култура у којој су жене и мушкарци били изједначени. Ако желимо мир, морамо наћи хармонију између мушкарца и жене.

Говорећи о утисцима са Павиљона Србије на изложби, Сатори је нагласио да му се допада што је винчанска култура веома живописно представљена, а искористио је прилику да поручи младим музичарима да морају да дозволе себи да буду лоши, јер "реалан свет је када нешто не урадиш добро на сцени, па сиђеш са ње, поправиш то и будеш бољи, док савршени свет који нам се представља нарочито на друштвеним мрежама, није истинит".

Милица Мајсторовић и Сатори / Фото Егзит тим

Иначе, Сатори је прошлог лета наступио и на главној бини "Егзита", првог великог фестивала на свету који је одржан од почетка пандемије короне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЗНАТ УЗРОК СМРТИ: Борба лекара за Игора трајала  је пет дана