БЕЗ СТРАДАЛИХ У УДЕСИМ АУ 2021: Пресретачи МУП РС доприносе већој безбедности

О. МАТАВУЉ

13. 01. 2021. у 06:00

БЕЗ СТРАДАЛИХ У УДЕСИМ АУ 2021: Пресретачи МУП РС доприносе већој безбедности

Фото МУП РС

ПРЕСРЕТАЧИ МУП Републике Српске за 18 дана појачане контроле саобраћаја на друмовима регистровали су 2.706 прекршаја прекорачења брзине и написали исти број казни.

Највеће прекорачење брзине од чак 116 km/h евидентирано је у месту Добрљин код Новог Града, где је несавесни возач јурио 196 километара на час, на делу пута на којем је брзина ограничена на 80.

Акција је започела 25. децембра и очигледно је утицала и на саме возаче, јер се у првих десет дана 2021. није догодила ниједна саобраћајна несрећа у којој је било погинулих особа.

- Смртних исхода у саобраћају није било у првих десет дана 2021. године, док је лане у истом периоду у саобраћајним незгодама погинуло шест особа. Захваљујемо се свим учесницима у саобраћају који су одговорним понашањем допринели побољшању стања у безбедности саобраћаја - рекла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

НАЈВЕЋА ПРЕКОРАЧЕЊА

ПОРЕД возача који је јурио 196 километара на час у Добрљину, пресретачи су регистровали и прекорачење од 146 km/h при ограничењу од 80 у Чађавици код Мркоњић Града, затим вожњу од 138 километара на сат, а дозвољено је 80 у Палачковцима код Прњавора. Исто се десило и у Луговима код Шамца и Трњанима у општини Добој. Дупло брже од дозвољене брзине возили су и у Новој Тополи код Градишке, као и на Никшићком путу у Требињу...

Она каже да полиција и у наредном периоду наставља са појачаном контролом брзине помоћу пресретача. Због тога је апеловала на возаче да поштују ограничења брзине и прилагоде вожњу условима и стању на путу, како би допринели свеукупној безбедности на друмовима.

- Подсећамо да необележена службена возила, такозвани пресретачи, детектују брзину у пет саобраћајних трака, уз снимање свих возила на путу. Детекција брзине врши се аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смеру, а записи су криптовани - истиче Миљановићева.

Иначе, МУП РС тренутно располаже са 12 пресретача, подељених по свим полицијским управама. Занимљиво је да се управе свакако мало мењају за пресретаче тако што нпр. "хјундаи" замене за "шкоду суперб", како би избегли њихово лако препознавање од стране учесника у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)