НЕМОГУЋЕ УТВРДИТИ КЛАСТЕР Рекордан број заражених у Бањалуци

С.М.

07. 10. 2020. у 15:50

НЕМОГУЋЕ УТВРДИТИ КЛАСТЕР Рекордан број заражених у Бањалуци

Фото: Д. Поздеровић

ДИРЕКТОР Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је од почетка епидемије вируса корона данас забележен највећи број нових случајева заразе у Бањалуци, којих је 73, те да се не може утврдити кластер који је извор ширења вируса.

Тодоровићева је појаснила да је вирус корона у трансмисији у популацији, те када нађе погодно место и домаћина, прошири се, па се не може рећи да је то било каква група, предузеће или установа.


-Вирус је у популацији и спорадично се јавља и у школама, здравственим установама, јавним и приватним предузећима, једноставно се налази свугде, рекла је Тодоровићева.
Она је напоменула да је значајно оптерећен рад Дома здравља Бањалука, те да је ова здравствена установа од јуче у стању високе приправности.

-Све своје радне капацитете смо морали ноћас поново реорганизовати, те смо јутрос одређен број радника послали у испомоћ нашој Хигијенско-епидемиолошкој служби, која не може сама постићи тренутни обим посла са овако великим бројем новозаражених лица, рекла је Тодоровићева.

Она је указала да ће се, уколико буде настављен тренд раста новозаражених, то одразити и на редован рад Дома здравља са пацијентима и на пружање здравствених услуга грађанима, те позвала становништво да се придржава препоручених епидемиолошких мера.

-Најважније мере су ношење маске у затвореним просторима, те одржавање физичке дистанце од најмање два метра, те избјегавање боравка у затвореним просторима дуже од 15 минута, осим у ситуацијама када је то изричито неопходно, каже Тодоровићева.
Она је поновила да је важно и редовно прање руку, те дезинфекција унутрашњих простора, као и да грађани код којих се појаве симптоми акутне респираторне инфекције дођу на преглед, те да се утврди о којем оболењу је реч.

-Ако се посумња да је инфекција вируса корона, грађани морају одређено време провести у кућној изолацији, јер једино тако можемо спречити ширење вируса, рекла је Тодоровићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)