АНАЛИЗИРАТИ ВОДУ НА УКРИНИ

С. М.

уторак, 14. 07. 2020. у 05:00 >> 01:29

АНАЛИЗИРАТИ ВОДУ НА УКРИНИ

Фото Приватна архива

На видео-снимку се види како бивши министар скаче у реку пуну пене

НАКОН што се Драган Мектић, посланик СДС у ПБиХ и бивши министар безбедности БиХ, на друштвеним мрежама похвалио купањем на реци Укрини и "пена партијем" на поменутој реци, реаговале су и надлежне инстутуције РС. Министарство пољопривреде и водопривреде РС најоштрије је осудило употребу хемијских средстава у природним водотоцима, а што је забележено протеклог викенда на Укрини од стране неодговорних појединаца.

Министарство је затражило од Инспектората РС да се истражи и испита овај случај, који је привукао и пажњу медија, а у којем је на основу до сада прикупљених података утврђено да је пена која је коришћена у реци Укрини настала из топа за генератор пене.

"Воде Српске" су већ, како се наводи, наложиле да се узме узорак воде за хемијску анализу.

- Употреба хемикалија погубна је за биљни и животињски свет река, а посебно је специфично што се то догодило на реци Укрини, која је јединствена и по специфичном феномену "цветања реке", односно "укринском воденом цвету", које изазива једна врста белог лептира - кажу у Министарству пољопривреде Републике Српске.

Закључују да је несхватљиво и недопустиво да се у сврху забаве у реку испуштају хемикалије, а министарство ће до краја инсистирати да се утврде све околности и казне починиоци оваквог загађења река.

КОРИШЋЕНА ЕКО-ПЕНА

ПОШТО су се у целу причу умешале и институције Републике Српске, огласио се Драган Мектић, који је нагласио да је у Укрини коришћена еко-пена.Овде је коришћена еко-пена на биљној бази "еуролајн" - навео је Мектић.

Драган Мектић, бивши министар безбедности БиХ, поставио је у недељу на свом твитер-профилу видео-снимак којим је разбеснео кориснике те друштвене мреже.

На снимку се види како Мектић скаче у реку Укрину која је пуна пене, а корисници "Твитера" претпостављају да је пена настала од шампона чије присуство у реци угрожава биљни и животињски свет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)