БИЛЕЋА ПАМТИ ЧЕТНИЧКОГ ВОЈВОДУ КОЈИ ЈУ ЈЕ ОДБРАНИО: Откривен споменик Радовану Радовићу (ВИДЕО)

Novosti online

04. 10. 2021. у 15:35

КОМАНДАНТ Билећких добровољаца и четнички војвода Радован Раде Радовић мучки је убијен у Билећи три године након рата, а на 30 година од оснивања прослављене јединице коју је предводио подигнут му је споменик.

БИЛЕЋА ПАМТИ ЧЕТНИЧКОГ ВОЈВОДУ КОЈИ ЈУ ЈЕ ОДБРАНИО: Откривен споменик Радовану Радовићу (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин ТВ АТВ

Његов син Милош каже да осећа понос.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић од првог дана био је члан Билећких добровољаца.

- Он је био рођен да буде војник, вођа. Био је изузетно храбар, честит и поштен, оличење доброте и храбрости. Свима нама је пуно значио, јер на фронту смо се једноставно осећали сигурнији када је био са нама - каже Вујовић.

Комадант Билећких добровољаца имао је поштовање сваког борца у Херцеговини и Републици Српској, као и та јединица, кажу некадашњи припаднци Невесињске бригаде.

Билећки добровољци били су на свим најтежим ратиштима широм Републике Српске. Било их је око 100, а њих 24 дало је живот за Републику Српску.

Изузетно запажене резултате Радовићева јединица постиже средином 1992, у борбама на Подвележју, затим током Митровданске офанзиве, као и у априлу 1994. на горажданском ратишту и септембру исте године на Прењу. Радовић постаје члан Српске радикалне странке 1994, а затим га је председник странке др Војислав Шешељ прогласио и за четничког војводу.

У судском процесу против Војислава Шешеља, пред Хашким трибуналом, у сведочењу Војислава Дабовића од 28. јануара 2010, констатовано је да је Раде Радовић био један од најхрабријих и најчаснијих Срба током рата у Босни и Херцеговини, као и то да се за њега не може везати нити један злочин.

(БН)

Запратите Нпортал на Фејсбук страници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)