СРБИЈА ЧУВА СВОЈЕ "СТАКЛО СА ДУШОМ": Пре 115 година из ужарених пећи у Параћину настала је прва серија некада цењеног покућства

Зорана Рашић
Зорана Рашић

25. 07. 2023. у 15:47

РАД сам да подигнем фабрику стакла која ће са малим изузетком израђивати све врсте дуваног и пресованог стакла за кућевну, кафанску и апотекарску употребу, као и стакла за осветљење. Ово предузеће водићу под именом Српска фабрика стакла.

СРБИЈА ЧУВА СВОЈЕ СТАКЛО СА ДУШОМ: Пре 115 година из ужарених пећи у Параћину настала је прва серија некада цењеног покућства

Фото: З. Рашић

Овако је познати београдски трговац Миливоје М. Поповић писао јануара 1906. године Министарству народне привреде. Тада у Краљевини Србији није постојала ниједна фабрика шупљег стакла. Са још двојицом трговаца, Илијом Антоновићем и Савом Савићем, који је уз то био и народни посланик, Поповић је тако постао један од оснивача параћинске стакларе.

Идејно решење и нацрте за фабрику дао је, по угледу на чешке стакларе, др Јосиф Ковачевић. По завршетку изградње фабрика је стартовала са 350 радника и једном лончаном пећи, али је почетак производње због неких проблема каснио, па је прва серија стаклених производа изашла из пећи 24. јула 1908. године. Биле су то тегле и чаше столовате које су, већ у августу, могле да се купе у једној од најпознатијих наменских трговина у Београду, радњи Максима Флајшера и Мајера.

Институт за креативно предузетништво и иновације и Завичајни музеј Параћин, желећи да покрену ревитализацију стакларства и да пробуде креативност инспирисану стакларском традицијом у граду на Црници, осмислили су платформу "Креативно стакло Србије". Имали су у виду све изазове кроз које пролази Српска фабрика стакла, а инспирација је дошла и због тога што је 2022. била проглашена Међународном годином стакла.

Др Христина Микић, директорка развоја Института за креативно предузетништво, истиче да су се пуне две године бавили истраживањем историјата параћинске стакларе, те да је ново сазнање да је прво стакло произведено баш 24. јула 1908. То није датум оснивања фабрике који је из 1907.

- У питању је 115 рођендан параћинског стакла. Тај датум нам је одличан повод да представимо нашу платформу "Креативно стакло Србије" и уједно да покренемо кампању "Твоја носталгија од стакла". Циљ је промоција стакла из Параћина. Због тога позивамо грађане да на друштвеним мрежама "Фејсбук", "Инстаграм" или "Линкдин", поделе своје фотографије омиљеног стакла, успомене које се на њега односе, разгледнице или слично са хаштагом #парацинскостакло. Могу да их пошаљу и путем имејла Институту или параћинском Завичајном музеју. На тај начин фотографије ће бити сачуване на нашој платформи и постаће део дигиталног музеја сећања.

Микићева наглашава да су за параћинско стакло сви чули, а верује се и да стаклари, коришћењем луле, уносе у њега своју душу. Ручно дувано стакло због тога називају "стакло са душом". Људи га доживљавају лично јер сведочи о многим лепим тренуцима у њиховим животима када су се стаклене колекције куповале, поклањале, уз њих се славило и са њима наздрављало...

Бојанка као антистрес терапија

СТАКЛАРА је својевремено била чувена по бојеном кристалном и обичном стаклу, па на платформи www.creativeglassserbia.com сви заинтересовани могу бесплатно да преузму бојанку која садржи техничке цртеже неких стаклених производа. Идеја је потекла из сазнања да бојење опушта и умањује стрес, па љубитељима стакла и ликовног ово може да буде права антистрес терапија.

Платформа "Креативно стакло Србије", по речима наше саговорнице, уз мноштво података из историје саме фабрике садржи и више од 180 дигитално обрађених стаклених предмета, 3Д моделоване реконструкције стакла које није сачувано, документоване технике стакларства, видео-материјал... Тренутно, то је највећи дигитални извор за проучавање стакла СФС, а ове године, уз подршку Министарства културе, биће допуњен са још 230 предмета. У свему, па и у њиховом одабиру, помогли су садашњи и некадашњи радници те фабрике будући да су многе од тих колекција награђиване и важан су део заједничког стакларског наслеђа.

Производња кристала, нажалост, угашена је 2011, а само две године касније стали су и погони машинског и ручно трговачког стакла. Овакве платформе, пак, показују да Србија и Параћин не одустају од свог "стакла са душом". То потврђује и чињеница да се гради Музеј стакларства, те да се Параћин и даље назива градом стакла.

Шољице од псеудопорцелана

ЈЕДАН од најзанимљивијих производа параћинске Стакларе из друге половине 20. века била је шољица за кафу направљена од псеудопорцелана. Овај материјал је настао у сарадњи са Институтом за стакло, а развили су га инжењери Емил Коцмар и Јован Велицки. Прва таква колекција у СФС израђена је 1959. и представљена на Велесајму у Загребу. Шољице су биле хит тог времена, посебно због тога што је производња мале шољице трајала свега минут, а велике - 1,4 минута.

Из Института за креативно предузетништво истичу да је циљ комплетне ове иницијативе да се одају признање и почаст свим генерацијама које су креирале параћинско стакло, уз идеју да се ревитализује ручно дувано стакло на које је био поносан не само Параћин, већ и цела некадашња Југославија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев