НАЈЛЕПШЕ 4 ФРАНЦУСКЕ ПОСЛАСТИЦЕ КОЈЕ СВИ ОБОЖАВАЈУ: Лако се праве, а пружају максималан ужитак, прсте ћете да полижете (ФОТО)

Novosti online

10. 10. 2023. у 16:00

ФРАНЦУСКЕ посластице су прави рај за непца и због тога су све популарније и код нас!

НАЈЛЕПШЕ 4 ФРАНЦУСКЕ ПОСЛАСТИЦЕ КОЈЕ СВИ ОБОЖАВАЈУ: Лако се праве, а пружају максималан ужитак, прсте ћете да полижете (ФОТО)

Фото: Free Images Pixabay

Десерти су у земљи Гала стварани и усавршавани вековима, па због тога многи тврде да Француска целом свету с разлогом диктира моду кад су слатке делиције у питању. Не морате да идете у Париз да бисте у њима уживали, можете лако да их спремите и код куће.

Добра вест је да вам за припрему нису потребне неке посебне вештине!

Макаронси

Састојци:

Колач

-2 беланца

-1 шоља бадемовог брашна

-1 шоља шећера у праху

-3 велике кашике шећера кристал

-1 прстохват соли

-1 велика кашика боје, по избору

Фото: Free Images Pixabay

Крем

-100 г маскарпонеа

-100 г крем сира

-100 мл павлаке

-100 г шећера у праху

-1 ванила шећер

-1 велика кашика боје, по избору

Фото: Free Images Pixabay

Припрема:

1. Мутите беланца и со у пригодној посуди, а пре него што добијете снег сипајте шећер и наставите да мутите док маса не добије чврстину, па сипајте боју и поново измутите.

2. У посебној посуди помешајте бадемово брашно и шећер у праху, добро измешајте. Сипајте затим у смесу умућена беланца и све заједно опет мутите да добијете гладак крем.

3. Ставите крем у шприц, па на плех који сте обложили папиром. Уз помоћ шприца правите једнаке кругове.

4. Оставите кругове да ухвате корицу, најмање 90 минута, не треба да се лепе када их додирнете.

5. Пребаците кругове у рерну и додатно их сушите 15 минута на 100 степени.

6. У посебној посуди за крем помешајте маскарпоне, крем сир боју, шећер и ванилу, добро умутите, а у другој посуди измиксајте павлаку па додајте у смесу са сиром и добро промешајте.

7. Када се макаронси добро охладе, премажите их и залепите.

Фото: Free Images Pixabay

Крем бруле

Састојци:

-8 жуманаца

-750 мл млечног крема

-200 г шећера кристал

-4 велике кашике смеђег шећера

-со

Припрема:

1. Сипајте у пригодну шерпу млечни крем и кристал шећер, промешајте и загрејте на рингли до кључања, па склоните са шпорета.

2. Благо охлађену текућину после 15 минута вратите на ринглу и поново загрејте. Чим смеса опет прокључа, сипајте жуманца и смеђи шећер и промешајте.

3. Укључите рерну да се загреје на 160 степени, распоредите добијену смесу у пригодне калупе, преко смесе поспите још мало смеђег шећера и пеците око пола сата.

4. Украсите крем бруле, по жељи, свежим воћем.

 

Фото: Free Images Pixabay

Тарталете са малинама

Ако су малине киселије, поспите их шећером у праху, а уместо свежих малина можете да користите и слатко

Састојци:

Тесто

-1 жуманце

-150 г брашна

-75 г путера

-35 г шећера у праху

-1 велика кашика млека

-1 прстохват соли

Надев

-150 г малина

-2 јаја

-100 г крем сира

-1 дл павлаке

-70 г шећера

-1/2 лимете, кора

-1 велика кашика скроба

-2 листа желатина

Фото: Free Images Pixabay

Припрема:

1. Помешајте брашно са шећером у праху, сипајте со. Исеците на комаде путер и утрљајте их прстима у смесу док се не створе мрвице, па додајте жуманце и кашику млека. Месите све док не добијете глатко тесто.

2. Покријте тестом 6 калупа за тарталете. Треба добро да се залепи за дно и по странама калупа, а након тога избоцкајте виљушком коре да се не подигне тесто и ставите калупе у фрижидер на 20 минута.

3. Док се коре хладе угрејте рерну на 180 степени. Пеците тарталете око 15 минута, док коре не порумене и оставите их да се охладе.

4. За надев, сипајте шећер у блендер и кору пола лимете, мешајте док лимета не пусти добро мирис и боју, па додајте крем сир, павлаку, скроб и јаја и добро промешајте, а потом изгњечите неколико великх малина и саставите са масом.

5. Прокувајте смесу на ниској температури или на пару 5 минута.

6. Натопите листове желатина у хладној води, оцедите, ставите у благо расхлађен крем и добро промешајте.

7. Када се крем охлади, напуните тарталете, по свакој поређајте свеже малине и ставите у фрижидер да се хладе 2-3 х пре служења.

Фото: Free Images Pixabay

Мини еклери Париз

Састојци:

Кора

-1 велика кашика какаа

-60 г путера

-70 г смеђег шећера

-70 г белог брашна

Тесто

-4 јаја

-80 г путера

-125 г белог брашна

-1 дл млека

-1 дл воде

-2 мале кашике шећера кристал

-1/2 мале кашике соли

Крем шантили

-400 г слатке павлаке

-60 г шећера

-екстракт ваниле

Фото: Free Images Pixabay

Припрема:

1. У пригодној посуди умутите путер и шећер, додајте брашно и мешајте док се састојци не сједине. Тесто поделите на два дела. У један сипајте какао кроз цедиљку да би избегли стварање грудвица,

2. Оба дела теста покријте фолијом и развуците оклагијом па оставите у фрижидер, нека одстоје на 2 х. Ако тесто одстоји у фрижидеру, приликом печења се неће распрснути, а биће хрскаво.

3. За то време у пригодну шерпу сипајте млеко, воду, шећер, со и путер и ставите на ринглу. Када проври, скините са ватре и сипајте одједном брашно, мешајте масу док се све добро не сједини, па шерпу вратите на умерену ватру и мешајте до 2 минута да испари сувишна влага, односно док се тесто не одвоји од ивица шерпе.

4. Када се охлади, додајте непрестано мешајући једно по једно јаје. Сједињену масу сипајте у шприц и правите еклере величине око 3 цм па их ставите на плех обложите папиром за печење.

5. Загрејте рерну на 180 степени. Пеците око 1/2 х, док не нарасту и не добију златну боју.

6. Умутите потом павлаку, додајте полако шећер и ванилу, све ставите у шрпиц и са доње стране сваког еклера сипајте крем.

(Курир Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар (ФОТО)

"УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА" Вучић положио цвеће у школи "Владислав Рибникар" (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе.

03. 05. 2024. у 07:26

Коментари (0)

УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар (ФОТО)