МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак
Ручак који се брзо спрема и још брже поједе.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 3 средња патлиџана, нарезани на колутове од 5 цм дебљине
- 1 кг насецканих шампињона
- 30 мл путера
- 1 велики лук, исецкан
- 2 чена белог лука, исецкана
- 170 г парадајз пасте
- 60 мл сецканог свежег першуна
- прстохват оригана
- прстохват босиљка
- 1/2 кашичице соли
- прстохват цимета
- 60 мл сувог црног вина
- свеже рендани бибер
- 120 г презли
- 120 г ренданог пармезана
- 4 јајета, умућена
- 120 г путера
- 120 г брашна
- 350 мл топлог млека
- 4 жуманца
Припрема:
Како бисте направили мусаку, прво патлиџан лагано посолите и пеците у науљеном плеху на 176 степени 15 минута или док не омекша. Пропржите печурке у 3 супене кашике путера, заједно са луком и белим луком. Додајте парадајз пасту, першун, оригано, босиљак, со, бибер, цимет и вино. Кувајте док се течност не упије. Додајте презле, пармезан и размућена јаја, промешајте и склоните са ватре.
Направите бели сос. Растопите путер на лаганој ватри. Умутите брашно. Затим умутите млеко, па наставите да мутите док не постане густо. Умутите и жуманца. Маслацем премажите велику посуду за тепсију. Покријте дно кришкама патлиџана, затим половином соса од печурака.
Додајте преостали патлиџан и прелијте преосталим сосом од печурака. На крају прелијте белим сосом. По жељи поспите презлама и додатно ренданим сиром. Пећи на 176 степени 35 минута, покривено фолијом. Скините фолију и пеците још 15 минута.
(stvarukusa)
Препоручујемо
НАПРАВИТЕ ПАСТУ СА ЦЕЗАР САЛАТОМ: Преукусан, здрав и брзински ручак
09. 04. 2025. у 11:30
РЕЦЕПТ ЗА УКУСАН ЛАГАНИ ОБРОК: Паста примавера, осваја на први залогај
05. 04. 2025. у 10:00
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)