ПАСТИТСИО: Грчка лазања са макаронама
Грци ово познато јело праве на свој начин и то са макаронама. Једнако је укусно, а потрудили су се да побољшају и чувени бешамел сос. Наравно без грчке фете јело не би могло да прође. Грци када кувају бешамел у њега додају и жуманца као и тврди сир јер те две намирнице знатно побољшавају укус. Али ни макароне не кувају као и сви. У њих додају шне од беланаца као и фету. После само поређају састојке и готова је најлепша грчка лазања.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 3 чена белог лука
- 2 црвена лука
- 1 кг млевеног меса
- 3/4 шоље црвеног вина
- 800 г ситног пелата
- 2 говеђе коцке за супу
- 2 кашике парадајз пасте
- 1 кашичица белог шећера
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица цимета
- 1/4 кашичице млевеног каранфилића
За грчки бешамел:
- 100 г путера, несланог
- 3/4 шоље брашна
- 1 литар млека
- мало мускатног орашчића
- 1/2 кашичице солипа
- 100 г тврдог сира
- 2 жуманцета
Још:
- 400 г макарона
- 120 г фета сира
- 2 беланцета
- 75 г тврдог сира
Припрема:
У тигању пропржите ситно сецкан црни и бели лук. Додајте млевено месо и пржите док не буде готово. Сипајте вино и кувајте док не испари - око 3 минута. Затим додајте парадајз пелат, измрвљену коцку супе, парадајз пасту, шећер, цимет и каранфилић. Добро промешајте и додајте ловор. Када прокључа смањите ватру и крчкајте 45 минута до сат времена или док течност не испари. Повремено промешајте. Треба да добијете густу смесу. Добро охладите на собној темепратури.
Истопите путер, па додајте брашно и мешаје око минут. Полако сипајте пола количине млека, мало промешајте, па сипајте преостало млеко. Мешајте све време док се не згусне, али не сме да буде грудвица. Склоните са шпорета и додајте мускатни орашчић, рендани сир и посолите. Промешајте да се све сједини, па додајте жуманца. Поклопите и оставите са стране.
Скувајте макароне, па процедите. Након 3 минута додајте беланца која сте претходно умутили у чврст шне и измрвљену фету, па промешајте. Сипајте макароне у тепсију и поравнајте. Преко сипајте млевено месо и поравнајте. Затим прелијте бешамелом (ако се превише згуснуо, мало га загрејте) и поравнајте, па поспите ренданим сиром. Пеците у загрејаној рерни на 180°С док не буде готово. Охладите 10 минута пре сервирања. Пријатно!
(stvar ukusa)
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)