ШТА АМЕРИКАНЦИ ПЛАНИРАЈУ ЗА РУСИЈУ И БЕЛОРУСИЈУ: Творци “обојених револуција” саветовали “опозиционаре” како да промене режим

Новости онлине

18. 05. 2021. у 18:57

ВЛАДИМИР Кузњецов и Алексеј Стољаров, познати као руски пранкери Вован и Лексус, ступили су у контакт са руководством америчког Националног фонда за подршку демократије (НЕД) и разговарали са њима у име белоруских опозиционара: Светлане Тихановске и чланова њеног штаба.

ШТА АМЕРИКАНЦИ ПЛАНИРАЈУ ЗА РУСИЈУ И БЕЛОРУСИЈУ: Творци “обојених револуција” саветовали “опозиционаре” како да промене режим

Фото: ЕПА

Тема разговора је био рад НЕД-а у Русији и Белорусији.

Председник фонда Карл Гершам нагласио је да, иако је организација проглашена непожељном у Русији, она "подржава много група и много активних програма у целој земљи”, између осталог, у контакту су са саборцем Алексеја Наваљног, Леонидом Волковим.

-Они су сада усредсређени на изборе за Думу у септембру. Они имају своју стратегију... Зато је сада важан дијалог између вашег и руског покрета како би наставили даљу борбу, комбинујући протесте и припреме за изборе за Државну думу и локалне изборе, рекао је Гершан.

Још једна учесница разговора – потпредседница за политичка питања и стратегију НЕД-а Барбара Хејг додала да фонд има велике програме у Русији, док су његови представници "пустили корење, чак у провинцијама, областима изван Москве".

Она је посебно нагласила подршку новинарима који се баве истраживањима корупције међу руским чиновницима.

Гершман је рекао да НЕД финансира два института: Национални демократски институт за међународна питања и Међународни републикански институт. Оба активно раде у Белорусији и повезани су са Тихановском и њеним тимом. Осим тога, НЕД, према речима председника, сарађује са извесним бизнис-институтом, повезаним са Привредном комором САД и Центром за међународно приватно предузетништво.

-Финансирамо их како би радили у приватном сектору Белорусије, како би успоставили сарадњу, као противтежа Лукашенка у обнови економије земље, нагласио је Гершман.

-Подржавамо људе који беже из земље. Подржавамо њихов привремени боравак у другим државама и све њихове потребе. Радимо у целој држави, на истоку земље, у Витебску, у Гомељу и другим деловима земље, подржавамо цивилни сектор, финансирамо колективе. Радимо и у западном делу земље – на слободним медијима у Гродну, где подржавамо грађанско новинарство. Дуго времена подржавамо белоруски језик, историјске и културне организације које су промовисале национални идентитет Белорусије", наброја је Гершман.

"ТИХАНОВСКА" ТРАЖИЛА МАРКИРАНУ ОДЕЋУ

Током разговора представници организације су уверили опозиционе лидере у подршку, али су навели да морају да знају које су њихове главне потребе. Тада је "Тихановска" навела да јој је потребна одећа.

-Желела бих да подсетим да ми је министар иностраних послова Шведске рекао да изгледам веома сиромашно. Моја одећа и обућа су сиромашне. Зато ми је потребан новац како бих нормално изгледала. Треба ми новац за Гучи, јер су ми рекли да је то у тренду у САД или Луј Витон. Изгледам ужасно, треба ми новац, пожалила се бивши кандидат за председника Белорусије у лицу пранкера. Представници фонда су предложили да ће о тој теми разговарати следећи пут.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)