ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА: Страх да се не понови јесен 2020.

М. Остојић - Дописник из Рима

07. 05. 2021. у 14:26

НАКОН отварања школа од 7. априла у Италији се бележи пораст броја позитивних код ученика, посебно оних између 6 и 10 година.

ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА: Страх да се не понови јесен 2020.

Фото: Епа

Таква ситуација већ се догодила у јесен 2020. када су изолована жаришта у обдаништима и основним школама.

Стога је почело строго улажење у траг оболелима. Тестира се школско особље, деца, родбина и особаме које се у кући баве децом како би се школска година завшила у нормалним условима, јер је већ прекидана сувише много пута.

У паду је број позитивних у извесном старосном добу ученика, осим оних између 6 и 10 година. До сада је откривено 28 жаришта, претпоставља се да их је више и мора им се ући у траг. Повећање броја зарежених је уследило и идентификовано почетком маја, за разлику од само неколико случајева почетком априла. Ради се о “прорачунатом ризику” како је најавио премијер Марио Драги када је донета одлука о отварању школа, а коју је сматрао приоритетним у Италији.

У случају позитивног теста, школске установе су обавезне да после изолације сачекају са повратком у школу ученика или особља, тек после другог негативног теста урађеног после 10 дана од престанка изолације. Било је случајева да је особа и после првог негативног теста враћена у школу.

Тако се старосна граница нових позитивних на националном нивоу померила на доле и износи 38,3 године. И Италија која отвара од 17. маја границе за туризам и разне активности уз мере предострожности, а уз кампању масовног вакцинисања мора да буде на опрезу. “Отварамо се постепено да се не би поново затворили“, а последње бројке најбољи су барометар упозорења, 11.807 нових заражених на дневном нивоу, 258 преминулих, а од почетка пандемије 122.258.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)