ГЛАСОВИ ХЕРОЈА ИЗ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: У римском Националном музеју отворена изложба посвећена онима који су гинули за идеје (ФОТО)

М.Остојић

04. 05. 2021. у 17:00

НАЦИОНАЛНИ Музеј уметности 21. века “МАXXИ” у Риму отворио је данас врата, после вишемесечног "закључавања" у Италије, изложбу под називом “Већи од мене – Херојски гласови из некадашње Југославије”.

ГЛАСОВИ ХЕРОЈА ИЗ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: У римском Националном музеју отворена изложба посвећена онима који су гинули за идеје (ФОТО)

Фото: М.О.

Један огроман и спектакуларан резиме од преко 100 дела, радови 60 уметника са простора некадашње Југославије, у својој свеукупности снажно подсећање на оно што су стварали невидљиви хероји и порука о поновном размишљању на тему хероизма оних који су некада гинули за идеје које су носиле добробит колективу а без жеље за личном користи, а шта је данас остало од таквог жртвовања.

Кустос изложбе Зденка Бадовинац, осмислила је идеју коју је поделила у 8 поглавља,онако како се и развијало друштво и уметност и докле се стигло данас у ономе у шта је човек веровао.

- Kада човек верује он има ту моћ да умре да би направио нешто велико,а од 90-их година од појаве национализма људи нису били више хероји, постајали су жртве, није се умирало због идеала -  порука је приређивача Зденке Бадовинац која је говорила ексклузивно за “Новости”, а која је тако и сврстала идеје уметника и онога што су понудили за изложбу.

Четири поглавља са насловима “Слобода”, “Једнакост”, “Братство” и “Нада” “то је идеја једне силе хероја, обичних људи, а друга четири наслова “Ризик”, “Јединка”, ”Различитост”, “Метаморфозе” вредности су силе која нам је наметнута, у основи је капитал, производ и корист, са питањем у шта човек данас треба да верује -  објашњава кустос.

Није могуће побројати 60 имена и 100 дела, цртежа, слика, модерне скулптуре, видео записа, поменимо само нека од имена уметника који су се определили за сећање на да некада су хероји доносили слободу, гинули за идеју, ону колективну као што су“Удружење Курс”, Милица Томић, када се борило за једнакост, радови Сање Ивековић, Марте Попивода и Ане Вујановић, Желимира Жилника, Марине Абрамовић. Игор Грубић и Мирко Тадић изнели су радове вере у Братство или радови стварања нечега што је била Нада Јанета Чаловског и Давида Маљковића.

 А онда је стигло друго време Ризик (којег представља изузетан рад Синише Илића, огромно платно, Индивидуализам, Различитост која доноси мржњу (избеглице), остаје само нада у моћ Метаморфозе, дело Јоже Баршија, шта доноси неолиберализам, да ли рестаурирати Плечниковстадион у Љубљани и комерцијализовати простор новцем неког богаташа да би се потом извлачио капитал, подвргнути светој сили капитала, или га оставити као историјску причу и уметничко дело а градити изван тог простора.

Колика је снага уметности, идеја уметничке творевина и колико снажна порука данашњем друштву и царству које се зове капитал, колико је ироније, беса, што је нестала заједница која је била заједничко добро, добра су стварале снаге гледајући га као заједничко, није се гледало на сопствени его, ризиковао се живот у име принципа који се зваосвеукупно и апсолутно, љубав, животни кредо, идеја, вера….

Видети ову изложбу, која је отворена до 12. септембра, огроман је поклон ономе ко има вољу да размишља да ли је још могуће у данашњем свету дати доказа о храбрости у име побољшања социјалних услова или је то утопија, да ли је могуће заштита права  радника, да ли смо заборавили на постављање оних простора доступним свима, функционалним свима, подсећајући и на однос човека са природом и последицама њеног разуздног искоришћавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)