"СЕВЕРНИ ТОК 2" ГОТОВ ДО МАЈА: Немачки политичари упозоравају земље Европске уније да је опасно срушити све мостове с Русијом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

16. 02. 2021. у 23:21

ГАСОВОД "Северни ток 2", биће готов до маја. Сада се постављају цеви на дну мора у данским територијалним водама. Упркос притисцима из Вашингтона, немачка влада не жели да попусти и њени министри јавно говоре да не могу да раде против интереса своје привреде, а то је куповина јефтинијег руског гаса.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ГОТОВ ДО МАЈА: Немачки политичари упозоравају земље Европске уније да је опасно срушити све мостове с Русијом

Полагање цеви за гасовод у немачким водама / Фото ЕПА

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас, казао је у Бундестагу да они који су против завршетка "Северног тока 2" морају да размисле о томе какве ће бити последице. Мас сматра да би одустајање Европе од овог гасовода још више зближило Русију и Кину. Интересантно је да је Мас казао и то да они који траже обуставу завршних радова на "току 2", купују од Руса сирову нафту. Због тога је Мас истакао да је против било каквих санкција Русији које би нанеле штету немачким компанијама.

Говорећи о санкцијама Русији, Мас је рекао да се не смеју срушити сви мостови између Европе и Русије, јер би то било опасно и зато је немачка влада за дијалог са Москвом. Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да је енергетика један од малобројних мостова који повезује Европу и Русију и због тога се цевовод мора направити и пустити у употребу.

Цена "Северног тока 2" је 11 милијарди долара, а он ће годишње моћи да транспортује 55 милијарди кубика плавог горива. До сада је постављено 94 одсто цеви на дну Балтичког мора.

До завршетка гасовода треба да се у данским територијалним водама положи 120 километара цеви, а затим до краја маја и 28 километара у немачким територијалним водама. После тога ће почети тестирање гасовода и ако све буде у реду, Немачка али и још неколико земаља западне Европе, добиће поуздан доток гаса.

Због америчких претњи да ће увести санкције компанијама које раде на постављању цеви на дну Балтика, била је обустављена градња гасовода "Северни ток 2". Али, у "Гаспрому" су говорили да они имају резервно решење, па сада на том великом пројекту раде руски бродови "Фортуна", којој помажу "Мукран" и "Балтички истраживач".

Против завршетка "Северног тока 2", биле су Америка и њени главни европски сателити - Пољска, три бивше совјетске балтичке републике и Украјина. У Вашингтону су тврдили да они прете санкцијама да би натерали Русију да и даље користи украјински гасовод, од чега Кијев на транзиту годишње зарађује око три милијарде долара. Али главни амерички мотив је био да натера Европу да купује њен знатно скупљи течни гас који би се довозио танкерима на посебним гасним терминалима. Рачуница је врло проста: што у Европи буде више јефтинијег руског гаса, то ће Американцима бити теже да продају свој. Све остале приче из Вашингтона о тобожњој бризи за енергетску безбедност Европе су најобичнија фарса.

ПОНУДА

БЕРЛИН је, судећи по сазнањима до којих је дошла непрофитна еколошка организација "Акција Немачка" (ДУХ), дао администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа, "непристојну понуду". Ова еколошка организација тврди да је Вашингтону било понуђено око 1,21 милијарда долара, да се стопирају санкције које је САД наменила Русији, због "Северног тока 2". Уз то, Берлин је нудио Америци да "на ангро" увози њихов земни гас (ЛНГ), пише "Дојче веле".

Заузврат, САД је требало да омогуће "несметано постављање цевовода и пуштање у погон "Северног тока 2 ". И. С.

ЕРНСТ: ЛЕПО ОД БАЈДЕНА, АЛИ...

Шеф комитета за економију и енергетику немачког Бундестага, Клаус Ернст (на слици) из партије Левице, каже да се противи разговорима са САД о обустављању "Северног тока 2". - Поздрављамо спремност САД, на челу са председником Бајденом, за разговоре, али обустављање "Северног тока 2" није тема, као ни "механизам заустављања" којим би се повезале испоруке гаса у ЕУ са гаранцијама за Украјину - рекао је Ернст. Раније је лист "Ханделсблат" објавио да су САД дале предлоге којима би се укинуле санкције "Северном току 2" и по којима би се Украјини дале гаранције да ће она остати испоручилац енергената Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

zoran

16.02.2021. 23:59

Pod cijom je upravom gasni terminal u Ukrajini, U upravi se nalazi sin od Bajdena. Pustanjem u pogon plinovoda Severni tok 2 gubi se kontrola njemacke sa snabdjevanjem gasa i drugih ucjena, pa im je propala investicija.

buki

17.02.2021. 15:36

Nemci bi zadrže samo mostove koji njima donose prihod. To je tako očigledno, kako u odnosu prema Rusiji, tako i u odnosima sa SAD, a posebno u odnosu na ostatak EU. Englezi su ih otkačili, a i ostali će, samo polako.Neće im ostati verni ni bliski prijatelji iz oba Svetska rata, poput Hrvata, Albanaca, Norvežana.....