ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАЈАВИЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЕУ: О повратку украјинске деце из Русије

Танјуг

24. 03. 2023. у 00:26

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас да ће Европска унија организовати конференцију о обезбеђивању повратка украјинске деце која су током рата одведена у Русију.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАЈАВИЛА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЕУ: О повратку украјинске деце из Русије

FOTO: Tanjug/AP

Прошле недеље Међународни кривични суд издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина због надгледања депортације украјинске деце.

-То је ужасан подсетник на најмрачнија времена наше историје, шта се тамо дешава, да се деца депортују. Ово је ратни злочин, рекла је она после по завршетку првог дана дводневног самита ЕУ у Бриселу.

Она је навела да је у партнерству са Кијевом, заједно са пољским премијером Матеушом Моравјецким покренула иницијативу за репатријације деце "коју је отела Русија", преноси Ле Монд.

-У ту сврху организоваћемо конференцију. Желимо да извршимо међународни притисак како бисмо предузели све могуће мере да пронађемо ту децу, рекла је Фон дер Лајенова.

Додала је да је циљ ЕУ да помогне органима УН и релевантним међународним организацијама да добију боље и потпуније информације о деци која су депортована у Русију, што укључује и децу која су касније усвојена или пребачена у руске хранитељске породице.

Прошле недеље Међународни кривични (МКС) суд издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина за ратне злочине због надгледања депортације украјинске деце.

МКС је такође издао налог за хапшење Марије Алексејевне Лвове-Белове, комесарке за права детета у Канцеларији председника Русије, због сличних оптужби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)