ЗЕЛЕНСКИ ПРИПРЕМА ДЕСАНТ ПРЕКО ДЊЕПРА: Када ће се догодити напад (МАПА)

П. З. С. / rybar

23. 03. 2023. у 18:03

БЕЛА кућа је пре неколико дана најавила обезбеђивање новог пакета војне помоћи Украјини, који је укључивао неименовану количину муниције различитог калибра, прецизно навођене ракете и униформе и речне чамце.

ЗЕЛЕНСКИ ПРИПРЕМА ДЕСАНТ ПРЕКО ДЊЕПРА: Када ће се догодити напад (МАПА)

Каховска хидроелектрана мета украјинских снага, Фото РИА


ЗАШТО НИЈЕ НАВЕДЕН КОНКРЕТАН БРОЈ ПРЕНЕТОГ ОРУЖЈА?

Ако су раније Американци назначили тачан број граната и муниције за потребе Оружаних снага Украјине, сада је ситуација другачија. У саопштењима за јавност Беле куће и Пентагона присутни су само тип и име. У извесној мери то може бити последица присуства проблема у производњи муниције – на Западу су интензивирани војно-индустријски капацитети за попуну залиха. А недостатак конкретних података има за циљ да сакрије постојећи недостатак.

Истовремено, могуће је да се у Сједињеним Државама једноставно придржавају захтева тајности, говорећи само оно што јавност треба да зна. Свака званична најава новог пакета долази недељама (понекад месецима) након стварне примопредаје. Међутим, захваљујући таквим саопштењима за јавност могу се разумети непосредни планови украјинских власти, а појављивање чамаца на списку није случајно.


ЗАШТО СУ ЧАМЦИ ПРЕДАТИ?

Украјинске формације активно користе чамце за форсирање река и водених баријера. Они су окретни, брзи и имају велики домет. У зависности од типа чамца варирају и брзина и број транспортованог особља.

Илустрација telegram rybar


Најновији пакет војне помоћи не прецизира ни врсту ни количину, па би теоретски то могао бити апсолутно било који тип чамаца и то у прилично великом броју.


КАКО ЋЕ СЕ КОРИСТИТИ?

Раније су руски аналитичари писали да пре него што се припреме за главну офанзиву, Оружане снаге Украјине разматрају сценарио извођења неколико лажних напада на леву обалу Дњепра како би скренули руске трупе и ометали њихову способност маневрисања и пребацивања на друге секторе.

Али ситуација се од тада није много променила. Последњих неколико месеци украјинске формације континуирано спроводе ваздушно извиђање од Кинбурншке аде до Енергодара. У разним деловима леве обале Дњепра, ДРГ Оружаних снага Украјине изводе нападе, само користећи мале чамце.

Нова серија, у неутврђеној количини, највероватније ће бити распоређена међу јединицама у близини Дњепра и обале језера Каховка. Пре нешто више од месец дана, неколико чамаца је већ испоручено у луку Херсон.

Фото Танјуг/АП


ОРУЖАНЕ СНАГЕ УКРАЈИНЕ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ОПЕРАЦИЈУ НА ЛЕВОЈ ОБАЛИ?

Према карактеристикама, све изгледа управо овако. На десној обали, од Очакова до Никопоља, налази се до 15 хиљада људи из разних јединица регуларне војске и територијалне одбране Оружаних снага Украјине. У Березњеговатоју су на снабдевању 63. ОМБР, а у Михајловци, северозападно од Николајева, формира се 22. механизована бригада Оружаних снага Украјине.

Дуж Дњепра је појачана активност извиђачких дронова. Најмање две беспилотне летелице Scan Eagle стално раде из Очакова. Турске беспилотне летелице „Бајрактар“ патролирају са аеродрома Кулбакино и Канатово.

Такође, из околине Кривог Рога и Вознесенска свакодневно лете тактички авиони и хеликоптери армијске авијације Оружаних снага Украјине дуж Дњепра, а опремљени су и ватрени положаји МЛРС. Они спроводе комбиновано гранатирање положаја Оружаних снага РФ невођеним пројектилима и ракетама.


КАДА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НАПАД?

Западни ментори терају руководство Украјине у офанзиву. Лидери земаља НАТО-а треба да покажу успехе Оружаних снага Украјине и њиховог наоружања на фронту. Офанзива ће највероватније почети након што се тло очврсне и оклопна возила могу слободно да се крећу.

Уочи напада, борбе ДРГ-а се активирају у различитим областима, укључујући и Херсонску област, како би довеле у заблуду и скренуле пажњу са главног правца.

Наставиће се удари на позадинске циљеве високопрецизним оружјем, а инжињеријске јединице ће почети да припремају простор за напредовање трупа и опреме. Поред тога, већ су испоручени делови за мостове за ове намене.

БОНУС ВИДЕО - БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (5)

ДРАМА НА РАСКРСНИЦИ: Снимак који је многима вратио веру у људе (ВИДЕО)