БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ МАЛИШАНА ПОРАСТАО НА 15: Здравствене власти у Британији покренуле истрагу о ширењу стрептокока

Novosti online

08. 12. 2022. у 16:55

У БРИТАНИЈИ је од последице Стрептококе А ове зиме преминуло 15 малишана, саопштили су званичници.

БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ МАЛИШАНА ПОРАСТАО НА 15: Здравствене власти у Британији покренуле истрагу о ширењу стрептокока

Фото: Илустрација/Unsplas

Подсетимо, у последње две недеље из краљевства само стижу вести о деци која су преминула од последица стрептокока.

Здравствене власти су након ових случајева покренуле опсежну истрагу, како би се утврдило како је дошло до ширења инфекције међу ученицима широм земље.

Стрептокок представља групу бактерија коју чине 103 врсте стрептокока. Постоје врсте стрептокока које нису патогене и део су нормалне бактеријске флоре људског организма тзв. микробиоте. Стрептококне инфекције не треба мешати са стафилококним, јер оне представљају другу групу инфекција које су заправо знатно мање опасне по здравље и не изазивају толико компликација.

Пиогени стрептокок један је од најважнијих бактеријских патогена који узрокује болести код људи. Изазива многобројна обољења са различитом локализацијом.

Извор заразе јесу оболели или клицоноше, док је код деце клицоноштво много чешће него код одраслих. Болест се од зараженог може добити у року од 10 дана.

Нелечени болесници, нарочито они са гнојним исцетком из носа и ждрела могу ширити инфекцију недељама и месецима.

Иста бактерија од почетка године до данас изазвала је болест код 184 деце у Београду. Како за Телеграф.рс кажу у Градском заводу за јавно здравље, од јануара 2022. до данас пријављено је 15 епидемија изазваних стрептококом тип А.

Последње две епидемије су, како је Телеграф.рс писао, пријављене у два вртића - у једном епидемија шарлаха и стрептокока, а у другом само стрептокока. Деца су изолована из вртићких група, а у вртићима у којима су боравила спроведене су неопходне мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну