СТРЕПТОКОКЕ И ШАРЛАХ У ДВА ВРТИЋА: Почела "сезона" епидемија међу малишанима у предшколским установама

Е. Б. Р.

07. 12. 2022. у 09:30

У ДВА београдска вртића проглашене су епидемије шарлаха и стрептококе, а малишани остају код куће и због гнојне ангине, стомачних и респираторних вируса.

СТРЕПТОКОКЕ И ШАРЛАХ У ДВА ВРТИЋА: Почела сезона епидемија међу малишанима у предшколским установама

Фото А. Стевановић

Европски епидемиолози упозоравају на "троструку" епидемију, односно удруживање ковида, грипа и респираторног синцицијалног вируса код деце.

Према речима др Анете Јовановић, начелнице педијатрије у ДЗ Палилула, у протекла два месеца повећан је број прегледа код школске и предшколске деце. У питању су респираторне вирусне инфекције, бактеријске упале грла, било је случајева гнојне ангине, шарлаха, варичела.

- Шаролика је клиничка слика, али повећан је број прегледа, у односу на претходне три године у доба короне када су вирусне инфекције биле супримиране, а сада су у пуном јеку - казала је др Јовановић за РТС.

- Уколико вирусна инфекција почиње са благом прехладом, цурењем носа, гребањем у грлу, благо повишеном температуром, не треба журити код педијатра, него треба деци испирати нос чешће, давати што више течности, "парацетамол" или "бруфен" ако је повишена температура.

Др Анета Јовановић, Фото Принтскрин РТС

Ако малишан има температуру дуже од три, четири дана или уколико убрзано дише, "шкрипи" при дисању, неће да једе и пије, родитељ треба да га одведе педијатру.

- У доба ере антибиотика, шарлах се лако лечи. На основу клиничке слике се може утврдити да се ради о шарлаху. Изазива га бактерија, са упаљеним болним грлом, отежаним гутањем, јавља се са осипом која почиње на лицу, ситна зрнаста црвена оспа и јавља се малинаст језик и белило око усана - објаснила је др Јовановић. - Лечи се антибиотицима, лако је лечење, треба одмах довести дете код педијатра и почети са терапијом.

Када је реч о ковиду, др Анета Јовановић додаје да су ретки случајеви инфекције у последњих неколико година. Синцицијални вирус, који напада мале дисајне путеве, почео је у октобру. Опасан је за одојчад и малишане до друге године, а вирус доноси старије дете које је у колективу.

- Важна је хидратација и давање што више оброка беби, ако дете при дисању има проблем, треба га одвести лекару јер може добити упалу плућа.

- Имунитет се може ојачати квалитетном исхраном, са много воћа и поврћа, чешћим прањем руку, дезинфекцијом површина, проветравањем и обезбеђивањем квалитетног сна - закључује др Јовановић.

Чекаоница у Дому здравља Палилула, Фото А. Станковић

БОГИЊЕ И РЕДОВНА ВАКЦИНАЦИЈА

ГОВОРЕЋИ о богињама, Јовановићева апелује на родитеље да децу доводе на редовни систематски преглед, да се малишани редовно вакцинишу, јер се ради о болестима које су захваљујући вакцини искорењене.

- Обухват треба да буде 95 одсто, обухват је испод тога и колективни имунитет није на задовољавајућем нивоу, тако да врло лако може да се деси да избије епидемија - навела је докторка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!