У ИТАЛИЈИ КОВИД НЕЗАУСТАВЉИВО ГАЛОПИРА: Стање је алармантно, могуће и поновно затварање

М. О.

30. 06. 2022. у 13:00

ЈУЧЕ је новозаражених у Италији на урађеним тестовима било готово 100.000, двоструко више него истог дана претходне седмице, на 100 тестова степен позитивних је 26,36 посто, значи више него сваки четврти, милион становника Апенинског полуострва се налази у кућној изолацији, а ускоро ће бити два милиона или више.

У ИТАЛИЈИ КОВИД НЕЗАУСТАВЉИВО ГАЛОПИРА: Стање је алармантно, могуће и поновно затварање

Фото Танјуг-АП

Стање је алармантно, најављује се врх ширења половином јула и један добар део Италије можда ризикује поновно затварање, јер је омикрон 5 заразнији од свих претходних подврста и веома се лако преноси.

Темепаратуре у Италији су у бројним подручјима прешле 40 степени, данас је 21 град означен црвеном зоном, туристичка сезона бележи бум, па тако и гужве на плажама, у ресторанима, на улицама, а прича о томе како ће топло време „однети“ вирус била је огромна грешка, свет се у највећем броју опустио и не практикује заштитне мере.

- Нула ризика не постоји ни на отвореном простору, а поготову не у затвореном и неопходне су сигурносне мере, у 2022. години окупљања на трговима и ноћне журке веома су опасни, а вакцине које смо примили доста давно не гарантују нам имунитет - поручују из болнице Тор Вергата у Риму и додају да је заштитино деловање вакцине редуковано на само 10 до 15 процената.

И расхладни уређаји могу да допринесу у великој мери ширењу вируса, посебно они у просторијама које се природно не проветравају, а у њима се притом не носе маске, у њима је ризик од заразе изузетно велики. Стиже ургентно упозорење да се треба вратити на поштовање некадашњих мера и може се очекивати ускоро да Министарство здравља Италије изда такво наређење.

У градском превозу, као и у свим другим врстама превоза у Италији, обавезно је ношење маске на лицу, контролори карата као и возачи опомињу путника ако се не придржава такве мере јер је евидентно да велики број особа не може да рачуна да је имунизован, а потврда за такво нешто је и то да је веома велики број особа које су примиле и три дозе вакцине позитивнан на ковид и налазе се у кућној изолацији седам дана, а потом се ради тест како би се поуздано потврдило да су негативне на вирус.

У римској болници „Бамбино Ђезу“ има деце смештене на интензивној терапији, због обољења узрокованих ковидом, што је довољна потврда колико су и одрасли али и деца са слабим имунитетиом угрожени од омикрона 5.

БОНУС ВИДЕО:

ПОКУШАЈТЕ, АЛИ НЕЋЕТЕ УСПЕТИ: Погледајте нестварне вежбе фитнес експерта из Кине!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи