МОЖЕ ЛИ ХРВАТСКИ „ПРОШЕК” СА ИТАЛИЈАНСКИМ „ПРОСЕКОМ”? Борба за заштиту имена и географског порекла пред судовима ЕУ

Милица Остојић -Дописник из Рима

22. 09. 2021. у 14:08

ИТАЛИЈА ће се борити на нивоу ЕУ против хрватског захтева да се вино „прошек” региструје и заштити као традиционално име, а због сличности са италијанским „просеком” са три највиша сертификата о пореклу, јер би „сличност имена које би значило имитацију са именом просеко штетило изузетности и заштићеном имену тог вина у Италији”.

МОЖЕ ЛИ ХРВАТСКИ „ПРОШЕК” СА ИТАЛИЈАНСКИМ „ПРОСЕКОМ”? Борба за заштиту имена и географског порекла пред судовима ЕУ

Фото Приватна архива

То је суштина излагања италијанског министра за Пољопривредну политику Стефана Патуанелија, који се већ обратио Сенату ради разјашњавања и мотивације борбе за заштиту имена „просеко”, а на објављивање хрватског захтева у Службеном гласнику ЕУ за признавање имена „прошек и од данас па у року од 60 дана Владе земаља чланица имају право изјашњавања, а административни пут опонирања или признавања траје 6 месеци.

Несумњиво је да би име „прошек​” по сличности са именом „просеко” евоцирало у поимању потрошача да је можда реч о италијанском „просеко”, сматра министар, а „просеко” има у Италији три званична имена признатих сертификата и само сличност у превођењу имена са хрватским „прошек​” донела би апсолутну штету италијанском вину. Захтевом Хрватске да се уврсти „прошек​” са идентификацијом производа порекла због сличности са именом италијанског вина Италија је започела одлучну процедуру противљења.

-Таква одлука ЕУ била би преседан за италијанску деноминацију производа међу којима јe и највиши сертификат DOCG који значи карактеристике производа искључиво везане за квалитет којег поседује једна омеђена територија, где се све фазе производње од прве материје до производа морају обављати на територији која је означена, без изузетка. Копија једног имена вина била би институционална грешка и Италија се бори против имитација италијанских производа.

Министар Патуанели објашњава да ће италијански сертификати бити увек заштићени, јер Италија је прва земља у Европи по броју признатих марки-имена, укупно 838. У времену нешто више од једне деценије „просеко” је постао први италијански ДОП на пољу вина, “просеко представља италијанску типичност и ексклузивност” и настојања Хрватске нису случајна, јер је 2020. година највећег комерцијалног успеха у последњим годинама, произведено је 500 милиона флаша овог вина са фактурисаним 2,4 милијарде евра и оно је имало одлучујућу улогу у извозу вина у 2020. години са 16 посто увећања у тоталу, три четвртине производње се извози, а већ у првом тромесечју ове године пораст извоза је за 12,2 посто у укупном извозу пољопривредних производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)