УКРАЈИНА ЈЕ И БАЈДЕНОВА МУКА: У Америци незадовољство споразумом лидера САД и Немачке о "Северном току 2"

Д. САВИЋ

26. 07. 2021. у 09:19

ИРОНИЈОМ судбине злокобна реч "опозив" надвила се и над новим шефом Беле куће због исте оне земље којом су демократе Џозефа Бајдена започеле "импичмент" као полазиште за рушење бившег, републиканског лидера САД, Доналда Трампа.

УКРАЈИНА ЈЕ И БАЈДЕНОВА МУКА: У Америци незадовољство споразумом лидера САД и Немачке о Северном току 2

Фото Танјуг/АП

Та "фатална" земља је Украјина, с том разликом што се први од два покушаја "импичмента" Трампу догодио пред крај његовог мандата, док Бајдену тиме "маше" најаважнији престонички лист, само шест месеци после његовог полагања председничке заклетве.

Најпре су демократе 2019. године покренуле опозив против Трампа јер је, наводно, вршио притисак на украјинског председника Владимира Зеленског око истраге корупционашког скандала где је главна фигура био син садашњег председника, Хантер Бајден, који је својевремено радио у Украјини. Сада водећи амерички дневник "Вашингтон пост" сумњичи Бајдена да је вршио притисак на украјинског председника да пристане на споразум о гасоводу "Северни ток 2" који није у интересу Кијева.

- Сада је Бајденова администрација, можда, уврнула руке Зеленском како би се помирио са споразумом САД и Немачке који ће омогућити Берлину да заједно са Москвом заврше изградњу гасовода "Северни ток 2" - наводи коментатор "Вашингтон поста" Марк Тисен који први у Вашингтону наводи да амерички председник Џо Бајден заслужује "импичмент" због споразума са Немачком око "Северног тока 2".

Но већу новину представља закључак колумнисте да је Трамп, који је све четири године мандата био под жестоким притиском због наводних веза са Русима, увео санкције Мосвки и успео да прекине изградњу "Северног тока 2".

- Он је на делу био невероватно оштар према Русији, али није на речима. Бајден је, напротив, после ступања на дужност прекинуо војну помоћ Украјини, одобрио је продужетак важења споразума СТАРТ-3 и пристао на споразум о "Северном току 2" којим се повећава утицај Москве у региону. Бајдену неће бити објављен "импичмент" због "меке" политике према Русији. Захтев америчког председника да Украјина прихвати "убитачан" пројекат по Кијев је "сраман чин", чак и ако не подразумева импичмент - закључује колумниста "Вашингтон поста".

И његов њујоршки колега из недељника "Њусвик" Џош Хамер сматра да су САД претрпеле велики пораз по питању "Северног тока 2", поклонивши Русији победу. И он сад тврди да је Трамп водио политику "јастребова" према Русији, иако су га стално оптуживали за "заверу" са Москвом.

ТРАМП: То су милијарде

ТРАМП је поновио да је захваљујући санкцијама које је увео "Северном току 2" отежао његову реализацију, за разлику од садашње администрације. "Бајден је одобрио највећи гасовод у свету, из Русије у Немачку. И претпоставља се да смо дужни да штитимо Немачку. Тај гасовод је највећа ствар коју су икад урадили. То су милијарде и милијарде долара" навео је Трамп у Финиксу.

Фото: Танјуг/АП

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)