ПРЕКИНУТО ПРИМИРЈЕ: Израел гађао војне циљеве у Гази- Одговор на нападе „балон бомбама“

Танјуг

18. 06. 2021. у 06:53

ИЗРАЕЛ је потврдио да је данас у одговору на запаљиве балоне који су лансирани из Газе, гађао војне циљеве и лансирна места Хамаса.

ПРЕКИНУТО ПРИМИРЈЕ: Израел гађао војне циљеве у Гази- Одговор на нападе „балон бомбама“

Фото: ЕПА

Израелска војска је потврдила ваздушне нападе на Газу и навела у саопштењу објављеном на Твитеру да се спрема за различите сценарије укључујући и и могућност ескалације непријатељства са Хамасом, а медији у Гази саопштили су да су израелски авиони данас бомбардовали неколико цивилних циљева, али није било потврде о евентуалним жртвама.

У среду је израелска војска покренула ваздушне ударе на циљеве Хамаса у Појасу Газе, чиме је први пут прекинуто примирје постигнуто крајем маја, као одговор на запаљиве балоне испаљене са те палестинске територије.

Томе је претходило велико окупљање израелских ултранационалиста, који су на скупу у уторак који је дозволила влада, марширали и скандирали расистичке пароле, обележавајући заузимање источног Јерусалима 1967. године, што су Палестинци доживели као провокацију, и са положаја у Гази одговорили лансирањем запаљивих балона који су изазвали најмање 10 пожара на југу Израела.

У недавним сукобима Израела и Пелстинаца ,који су трајали 11 дана и окончани примирјем 21.маја, страдало је више од 250 људи, међу којима и 68 деце, већина од њих у Гази.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)