ДА ЛИ БИСТЕ РАДИЈЕ СЕДЕЛИ ПОРЕД СРБИНА, ИЛИ РОМА ИЗАШЛОГ ИЗ ЗАТВОРА?! Скандалозан задатак дат ђацима на часу веронауке у Хрватској

Срна

05. 03. 2021. у 12:21

ДА ЛИ БИСТЕ РАДИЈЕ СЕДЕЛИ ПОРЕД СРБИНА, ИЛИ РОМА ИЗАШЛОГ ИЗ ЗАТВОРА?! Скандалозан задатак дат ђацима на часу веронауке у Хрватској

Фото: Принтскрин

ВЕРОУЧИТЕЉИЦА у основној школи код Ријеке поделила је деци писмени задатак у којем су заједно наведени српски војник из БиХ, хомосексуалац, Ром, немачка проститука...

Она је поделила ученицима испитни листић и упитала да ли би у возу на дужем путовању седели поред старијег свештеника са Библијом у рукама или поред хомосексуалца, српског војника из БиХ, проститутке из Берлина, Индијке са једногодишњим дететом...

Задатак проблематизује и "афричку жену која продаје производе од коже", помиње се и "хрватски тајкун".

Међу понуђенима су и лекар који обавља побачаје, рачунарски хакер, Јеховин сведок, турска глумица врло успешна у Холивуду, енглески фудбалер, те млади уметник који болује од сиде.

Фото: Принтскрин

Питање упућено ученицима осмог разреда гласи: "Укрцаваш се на воз на релацији Загреб-Индија. Пут ће трајати седам дана. Путујеш у купеу са још три особе. Замисли да добијеш попис особа које можеш да бираши као сапутнике у свом купеу".

Затим она наводи могуће сапутнике и тражи од ученика да наведу три особе са којима би хтели и оне са којима не би путовали.

Након што је задатак освануо на неким друштвеним мрежама, Сандра Крпан, директор Основне школе "Милан Брозовић Кастав", признала је да су ученици осмог разреда имали такав задатак, као и да је од вероучитељице затражила да објасни тај поступак, преноси портал "Индекс".

Вероучитељица тврди да је наставни листић употребила како би ученике научила да "не требају имати предрасуде према људима", преноси Крпанова уз опаску да се њена установа "апсолутно залаже за мир, толеранцију и уважавање различитости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Mile

05.03.2021. 13:05

1. Srpski vojnik , nas covek da imamo drustvo na dugom putu , nista bolje od zemljaka u tudjini . 2 . Nemacka seksualna radnica , dug je put do Indije 3. Turska glumica - sve je bolje od Hrvatskog svećenika i njihovog tajkuna .

Pero

05.03.2021. 17:20

Radi se o EU projektu PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja. Analiza predrasuda i u kurikulumu Vjeronauka Na stranici PRACTICE projekta, moguće je pronaći i ogledni primjer vježbe EURO-RAIL A LA CARTE. U oglednom primjeru, također se kao nepoželjan putnik nudi srpski vojnik iz Bosne, zatim poljska prostitutka iz Berlina, Rom nedavno izašao iz zatvora, mladi HIV pozitivan umjetnik, itd.