„САН МУ ЈЕ БИО ДОМ У МАЈСКИМ ПОЉАНАМА, А КОШТАО ГА ЈЕ ЖИВОТА”: Потресна исповест Даркове мајке, младића (20) на кога се срушила кућа (ФОТО)

Novosti online

10. 01. 2021. у 19:36

„САН МУ ЈЕ БИО ДОМ У МАЈСКИМ ПОЉАНАМА, А КОШТАО ГА ЈЕ ЖИВОТА”: Потресна исповест Даркове мајке, младића (20) на кога се срушила кућа (ФОТО)

Фото: Фејсбук

- МОЈ првенац, мој јединац, мој понос, види га, види како је леп. Мајчино срце мило, зашто - вапила је гласом онемоћалим од туге и бола Сузана Ољача Бакрач из Мајских Пољана показујући слике свог сина.

Њен прворођени син Дарко (20) сахрањен је 8. јануара на глинском гробљу. У стравичном потресу 29. децембра прошле године на њега се срушила цела кућа. Није му било спаса. Он је један од пет жртава из Мајских Пољана.

- Није што је мој, али био је диван младић, пример доброг детета. Запослио се код Шерифа чим је постао пунолетан, иако је завршио за конобара - каже мама. - Знао је што жели, имао је огромну снагу за живот и био велики борац.

Њен Дарко је био редак пример младића који је брзо одлучио да живот узме у своје руке. Одлучан да се осамостали, дигао је кредит и купио кућу само три километра даље од мајчине, уређивао је, живео и у њој се дружио с пријатељима, делећи је с млађим братом Дариом.

Питала га је мајка и зашто не купи кућу у Глини јер би му било боље. Његов одговор био је: “Нећу, мама. Желим живети на селу, каква Глина, какав град, хоћу кућу на брду, да буде около шума, да буде на лепом месту”.

И управо такву пронашао је у Мајским Пољанама, купио је и почео да уређује. На крају га је кућа, која је у трену пала као домино коцке, коштала живота.

Он и Дарио Сузанини су синови из првог брака, а очух Душко прихватио их је као своје. У другом браку, прича Сузана, добили су брата Лазара, данас осмогодишњака и четверогодишњу сестрицу Слађану. Ово двоје малих обожавало је Дакија. Сестрици је дан пре смрти купио толико жељени рајф са светлећим роговима за Нову годину.

Фото: Фејсбук

-Живели смо као једна породица, помагали Дарку колико смо могли, волео је мој Даки и ауте, били су му страст, купио је овог „вента“ и недавно наручио сијалице за њега, средио га - каже Сузана.

Живот је хтео да су му толико жељени делови за аутомобил стигли на дан сахране.

Дан пре кобног уторка, овај крај погодио је први потрес, а у њему је с Даркове куће пало тек неколико црепова. Друге штете није било. Брзо је вредни младић уз очухову помоћ “закрпао” кров да му кућа не кисне, па су онда заједно провели вече разговарајући.

- О чему ћеш него о потресу, причали смо где се сакрити и шта урадити ако буде опет. Још му кажем: или под сто, или под шток, - присећа се очух Душко.

Двадесетак сати касније непозвано је дошло 6,2 степени.

Био је то уторак као и сваки други, барем до 12,20 сати.

ДАРИО СЕ ЧУДОМ ИЗВУКАО

Други Сузанин син Дарио чудом се извукао. Кад је почело да се тресе, стао је под шток у соби и ту био до краја потреса. Све се око њега рушило, али шток је остао у комаду. Кад је потрес стао, 16-годишњак се извукао из рупе на другом крају куће. Испричао је о грозоти тренутка, страшним звуковима и снази која га је бацала.

Дарко је био у својој кући, његов мачак врзмао се око њега тражећи пажњу. Спремао се на посао код Шерифа у поподневну смену, али прје тога је, по обичају, да сврати код мајке на ручак. Његов четири године млађи брат Дарио дремуцкао је у соби у другом крају куће.

Мајка Сузана у то је време разговарала у дворишту своје куће удаљене 3 километра. Била је у друштву Бранке Бакшић Митић, заменице градоначелника Глине.

- Добра Бранка донела је мојој деци слаткише, питала како смо и шта радим. Рекох јој да чекам Дакија на ручку - тихим гласом прича мајка.

Тек ће после трагедије да сазна да је комшија пар минута пре потреса звао Дарка на кафу, али он није отишао.

– Морам још нешто да завршим код куће, па да свратим код маме и на посао - одговорио је.

А онда се чуо снажан тутањ. Земља и небо у Мајским Пољанама затресли су се од силине и моћи природе. Сузана је вриснула и завапила: “Моја деца!”

Заменица градоначелника је одјурила да види своје, а Сузана је брзо у свој ауто ставила двоје мале деце и одјурила према кући у којој су била двојица синова.

– Не могу да опишем тај тренутак ужаса, срце лупа, јурим горе, а онда насред пута усусрет ми долази његов „венто“. Возио га је Дарио, млађи син, иако има 16 година, зна возити, брат га је научио. Станем и видим сина у гаћама, крвавог као из хорор филма, питам га где је брат.

 

Jecaj bolni me guši.pitanja hiljadu zašto,zašto srce majčino milo dječače moj hrabri. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Posted by Suzana Oljača Bakrač on Saturday, January 2, 2021

Дечак је одговорио: Мама, затрпала га је кућа.

– Дођем горе, код Даркове куће. Она је пала к’о шибица. Испод тона бетона мој је син. Довезли су после багер и с њим почињу откопавати и тражити мог Дарка. Молили смо се јако. Знаш, направио му мајстор у кући јак дрвени сто, масиван, све смо мислили можда се под њега сакрио у потресу, јак је то сто.

Али Дарко није стигао под сто. Тачно у 15.15 сати откопали су његово тело из рушевина. Дарка су пронашли за столом, у кухињи, на столици, скоро па на кућном прагу.

Мама каже да је вероватно све било готово у тренутку и да ничег није био свестан. Цела кућа срушила се на њега. У потресу се цела кућа срушила као кула од карата, сто је једини остао у комаду.

(Радио-мрежница.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)