НЕ ПРОЛАЗИ НИ ФАБРИКОВАЊЕ ЛАЖИ: Поражавајуће пројекције пописа, Хрватска изгубила пет одсто становника

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

25. 10. 2021. у 18:18

ИАКО још нису доступни коначни резултати пописа становништва у Хрватској, прве пројекције показују драстичан пад броја становника.

НЕ ПРОЛАЗИ НИ ФАБРИКОВАЊЕ ЛАЖИ: Поражавајуће пројекције пописа, Хрватска изгубила пет одсто становника

Фото Приватна архива

Процене Државног завода за статистику показују да у Хрватској живи тачно четири милиона становника, што је чак за 237.000 мање него пре десет година. Тако је Хрватска изгубила чак пет одсто становника, а демографи кажу да је слика још гора.

Вуковар је тако изгубио чак петину становника и док је у граду на Дунаву пре десет година живело 27.800 људи, сада их је 22.200. Како стоје ствари из Вуковара би могли да оду још многи, јер посла нема, а градска се власт понајвише се бави фабриковање лажних проблема везаних за међунационалне односе. Из Вуковара су отишли многи Срби, а одлазе и Хрвати, јер перспективе нимало нису добре.

Много је мање становника и у Петрињи, па је тако пре десетак година у том граду живело 24.800 становника, а сада их има 20.200. Највећи пад броја становника бележи Ријека, која је 2011. године имала 128.000 становника, а сада их има 114.000, што значи да је 14.000 људи отишло из града који је био познат по бродоградњи.

Из Вуковара одлазе и Хрвати, јер перспективе нимало нису добре

Чак 10.000 људи мање има и Сплит, у којем тренутно живи 167.000 становника, а много је мање људи и у Осијеку. У Сиску је некад живело 47.000 становника, сада их је 41.000, а мање је и становника у Карловцу, Винковцима, Вировитици, Пожеги. Шта ће се тек догађати у градовима на Банији ако напокон не крене обнова тешко је прогнозирати, али сигурно ништа добро. Очито више није циљ ни одлазак у велике градове, где је живот скуп, а тешко се дође и до посла.

Када је реч о жупанијама највећи пад броја становника је у сисачко-мославачкој и вуковарско-сремској, али и бродско-посавској. Из Славоније годинама људи одлазе, остају старци, а тако је и на Банији. Од жупанија где није забележен мањак људи су Истра и Дубровачко-неретванска жупанија, као и град Загреб.

Једино се Загреб може и да се похвали да има више становника него пре десет година и сада их је 808.000 у односу на 790.000 од пре десет година. Нешто је више становника и у Дубровнику и Задру.

Коначни подаци пописа становништва знаће се крајем ове године.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете