ТАЈНА ТРАЈАЊА И МЛАДОСТИ: На фестивалу промовисане две књиге - "ФЕСТ: завештање од четири слова" и "Улица Милана Вукоса: споменар"

А. П.

10. 05. 2021. у 23:06

У ОКВИРУ едиције Библиотеке града Београда "Фестових педесет" на 49. Фесту су промовисана два капитална издања - "ФЕСТ: Завештање од четири слова" које је приредила Уна Чолић Банзић и монографија "Улица Милана Вукоса: споменар", чији су приређивачи Стеванка Чешљаров (Вукосова удовица), Бојана Андрић и Александар Мандић.

ТАЈНА ТРАЈАЊА И МЛАДОСТИ: На фестивалу промовисане две књиге -  ФЕСТ: завештање од четири слова и Улица Милана Вукоса: споменар

Фото П. Милошевић

- Обележавање пола века Феста започели смо доделом плакета "Фестових 50" у септембру 2020. а други део те акције су књиге које су сада пред вама - поручио је градски секретар за културу и председник Одбора Феста Иван Карл.

Уна Чолић Банзић, ауторка књиге "ФЕСТ: Завештање од четири слова", обратила се присутнима видео-поруком из Сиднеја, где живи и ради:

- Сећање на Фест носи непоновљиви дух и дах једног другог времена, многима од нас далеког. Покушала сам да на страницама ове монографије пронађем кључ, одгонетнем трајање и еликсир младости овог фестивала. Његове скривене пресеке прошлости и концепта који још траје.

KЊИГЕ О ЂУКЕЛИЋУ И ТУЦАКОВИЋУ

ДО 50. јубиларног Феста Библиотека града Београда објавиће још три књиге из едиције "Фестових 50": о Небојши Ђукелићу,  Динку Туцаковићу, као и допуњено издање монографије "Сањати отворених очију", коју је 2012. написао Иван Карл.

Друга књига посвећена је Милану Вукосу, некадашњем помоћнику градоначелника Београда и дугогодишњем директору Телевизије Београд, и човеку који је пресудно утицао да Београд добије Фест тиме што је дао подршку оснивачу Милутину Чолићу.

- Књига садржи сећања 41 аутора, махом сарадника, пријатеља и познаника овог историјски значајног културног радника, али и уводни текст који је написао сам Вукос - казао је Александар Мандић, уредник књиге "Улица Милан Вукоса: споменар".

Конференција за медије започела је минутом ћутања поводом смрти бившег министра културе Братислава Браце Петковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)