НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ ПОД КРОВОМ УНЕСКА: Признање за нашу земљу поводом сто педесет година од рођења велике сликарке

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

22. 04. 2021. у 22:43

СТО педесет година од рођења велике српске сликарке и активисткиње Надежде Петровић биће обележено у сарадњи с Организацијом УН за науку, образовање и културу. Извршни савет Унеска на управо завршеном заседању у Паризу усвојио је препоруку за Генералну конференцију те организације о годишњицама да се 150. година од рођења Надежде Петровић обележи уз повезивање с овом светском институцијом.

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ ПОД  КРОВОМ УНЕСКА: Признање за нашу земљу поводом сто педесет година од рођења велике сликарке

Архива

Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изразила је захвалост наше земље што је, на њен предлог, Извршни савет донео ову препоруку.

Одлука је, истовремено, и важна порука, и велико признање и за нашу земљу, и за рад, стваралаштво и ангажман Надежде Петровић.

Процедура је таква да земље чланице преко Националних комисија за сарадњу с овом институцијом предлажу годишњице с којима се Унеско повезује. Препорука се усваја на Извршном савету, што је управо учињено, а онда се дефинитивно потврђује не Генералној скупштини. Одлука би требало да буде формално озваничена на пленарном заседању у новембру.

Све је учињено на време, јер се уклапа у циклус сарадње за 2022-2023. годину.

Нешто слично учињено је претходно, такође на предлог Србије, и поводом прославе 150 година од рођења песника и дипломате Јована Дучића, која се обележава ове године.

Конкретно, држава и надлежне институције проследе Унексу програм како намеравају да обележе годишњицу, а различити скупови који се организују тим поводом добијају тако међународни карактер.

Надежда Петровић је рођена у Чачку 1873. године и сматра се најзначајнијом српском сликарком с краја 19. и почетка 20. века. Потиче из веома талентоване породице: њен најмлађи брат био је књижевник Растко Петровић. Вишу женску школу завршила је у Београду, а затим положила испит за наставницу цртања у средњим школама. Школовала се и усавршавала у Минхену, Паризу, Италији. Радила је и као педагог у Пљеваљској гимназији.

Била је међу оснивачима Кола српских сестара 1903. године. Током балканских ратова и Првог светског рата пријавила се као добровљна болничарка у српској војсци. Умрла је у Ваљевској болници 1915. године од пегавог тифуса.

Носилац је више одликовања, међу којима је и Орден Светог Саве.

МНОГОБРОЈНЕ ИЗЛОЖБЕ

Прву самосталну изложбу Надежда Петровић имала је у Београду 1900. До 1912. излагала је на многобројним изложбама, у Љубљани, Загребу, Риму, Паризу... Бавила се и фотографијом током ратних времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)