ГЛАВНА НАГРАДА "ДИЈАЛОГУ СА БОЈОМ": Отворен Пролећни ликовни салон УЛУВ у Врбасу (ФОТО)

З. Р.

21. 04. 2021. у 21:05

ЛЕГЕНДАРНИ цртач и професор Ликовне академије Драган Лубарда тврдио је да се генијални уметник може појавити и на селу у Босни.

ГЛАВНА НАГРАДА ДИЈАЛОГУ СА БОЈОМ: Отворен Пролећни ликовни салон УЛУВ у Врбасу (ФОТО)

Фото: УЛУВ

Ма колико се у урбаним центрима и великим градовима сакупљало оно најдрагоценије у свету уметности, велики уметници постоје и изван њих. Србија је толико пуна талентованих ликовних уметника да, осим два водећа сталешка удружења у Београду, постоје и она у мањим градовима, од Горњег Милановца до Врбаса.

То је, поводом отварања Пролећног ликовног салона (ПЛС), колективне изложбе Удружења ликовних уметника Врбаса (УЛУВ), рекао историчар уметности и ликовни критичар Дејан Ђорић, селектор полугодишњег пресека стваралаштва чланова УЛУВ. Он је од 46 радова, које је на конкурс ПЛС пријавило 38 уметника, одабрао 26, који су до 30. априла изложени у Ликовној галерији Културног центра Врбаса.

Главну награду Пролећног ликовног салона добио је Јован Арамбашић за акрил на платну "Дијалог са бојом". За слику је награђен Радомир Глушац, за цртеж Петар Шушулић, за скулптуру Мики Првуљац, а за фотографију Рајко Каришић.

Новина ПЛС је награда коју је селектор увео за реалистичан приказ мотива. Њен први добитник је Ивица Бачак за пастел "Славујев пој".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)