"КОЛОРИСТИЧКЕ ВИЗИЈЕ" СЛИКАРСКОГ ЧУДОТВОРЦА: Отвара се обновљена галерија легат Петра Добровића (ФОТО)

Миљана КРАЉ

20. 04. 2021. у 06:08

ДА је уметник тај који својом интуицијом и интелектом реализује мистичне законе природе, веровао је великан српске модерне, сликарски чудотворац Петар Добровић (1890-1942), чија ће обновљена галерија легат, у београдској Улици краља Петра, бити свечано отворена данас у подне.

КОЛОРИСТИЧКЕ ВИЗИЈЕ СЛИКАРСКОГ ЧУДОТВОРЦА: Отвара се обновљена галерија легат Петра Добровића (ФОТО)

Фото: Кућа легата

Нови живот овог јединственог изложбеног простора отпочеће избором 27 слика из богате заоставштине уметника, насталих од 1928. до 1941, чији је аутор Данијела Бајић Обућина, кустос Куће легата. Поставку названу "Колористичке визије" отвориће министарка културе и информисања Маја Гојковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Куће легата Филип Брусић-Ренауд, а публика ће моћи да је обиђе од 21. априла.

Галерија легат Петра Добровића почела је да ради 1974, заслугом супруге Олге и сина Ђорђа, као и Града Београда, као оснивача, и то у згради у којој је уметник живео и изненада преминуо у лифту, од срчаног удара, враћајући се, током једне рације окупатора, 27. јануара 1942. из свог атељеа на Коларчевом универзитету. Како каже Данијела Бајић Обућина, и сама та грађевина у арт деко стилу је споменик културе и одише духом епохе у којој је Добровић оставио неизбрисив траг.

Сведочанство о значају његовог моћног страваралачког опуса, управо је колекција са 1.407 дела, од чега је 360 уља на платну, 14 акварела, 19 пастела, 29 темпера и 955 цртежа, на којима су заступљене сталне Добровићеве теме - пејзажи, портрети, актови и мртве природе.

- Одабиром најрепрезентативнијих радова из легата посетиоцу се отвара могућност да види баш она дела која карактеришу острашћена боја, блештава светлост, оптимизам и динамична непосредност која је својствена не само делу већ и карактеру овог сликара - истиче кустокиња Куће легата, додајући да се до 2017. о легату старао Музеј савремене уметности, а да је одлуком Скупштине града, од тада прешао у надлежност њихове институције, која га је и обновила.

Фото: Кућа легата

У збирци је и 30 радова других уметника, а њена посебна вредност је богата документација коју је годинама прикупљала, допуњавала и стручно обрађивала, управо Олга, његов животни стуб и извор надахнућа. Захваљујући томе, сматра саговорница "Новости", обновљена галерија неће бити атрактивно место само за љубитеље културе и будуће посетиоце Београда, већ и за истраживаче живота и дела.

Фото: Кућа легата

"Велики маслињак" 1928.

Свет је Добровић угледао у Печују, као првенац богате, образоване, српске трговачке породице, а име Петар добио је по оцу. Млађи брат му је био великан југословенске и српске архитектуре Никола Добровић. После школовања на Ликовној академији у Будимпешти, уочи Првог светског рата, често је одлазио у Париз, а у Београду се трајно настанио тачно пре једног века, 1921. када је пропала Српско-мађарска република Барања-Баја, а он, као њен председник, у одсуству био осуђен на смрт. То је био крај младалачких, револуцинарних заноса и тежњи да се родни крај прикључи Краљевини СХС, а почетак великих уметничких узлета, током којих је често путовао.

- Одлазак на југ Француске и дуги боравци на јадранском приморју утицали су на његов стил, када се окружен топлом и осунчаном природом окреће истовремено светлости и неодољивој боји - објашњава ауторка "Колористичке визије", напомињући да су међу мотивима изложених дела крајолици од Јадранског мора, преко Фрушке горе и Венеције до Холандије.

Фото: Кућа легата

"Стари летњиковац" 1934.

ВУЛКАНСКИ ТЕМПЕРАМЕНТ

КАО илустрацију темпераментог Добровићевог карактера, у каталогу, Данијела Бајић Обућина наводи сведочење Ђорђа Ораовца: "Средњег раста, коштуњав, мрке боје, кукастог носа и немирних очију, он је као кобац готов за покрет и за напад, па било на какво сликарско платно, било на каквог противника." А ту је и запис Вељка Петровића поводом аутопортрета из 1932. године: "Петров се темперамент стално пресипао и расипао - и најживахнији од нас утихнуо би поред њега, губио дах и промукао би непроговоривши ниједну реч, само слушајући њега."

 

Миљана КРАЉ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)