ИНТЕРВЈУ - ОЗРЕН ГРАБАРИЋ: У Хрватској се мало прича о уметности, главна тема је политика

Танјуг

10. 04. 2021. у 17:50

НАГРАЂИВАНИ хрватски глумац Озрен Грабарић увелико припрема нову представу "Демократија" у Београдском драмском позоришту, а за Танјуг са великом тугом истиче да му веома недостаје преминули млади редитељ Игор Вук Торбица, с којим је радио изузетно успешан комад “Хинкеман” у Загребу.

ИНТЕРВЈУ - ОЗРЕН ГРАБАРИЋ: У Хрватској се мало прича о уметности, главна тема је политика

Фото ЕПА

Талентовани глумац је поново у Београду и ових дана одлази на пробе нове представе "Демократија" према мотивима драме Јосифа Бродског, у режији Вељка Мићуновића.

Грабарић ће на сцени БДП-а оживети представу "Демократија" заједно са Тамаром Алексић, Иваном Николић, Арпадом Месарошем и Милутином Дапчевићем.

Претходни пројекат "Ружни, прљави, зли" по истоименом италијанском филму (1976) Етореа Сколе у режији Ленке Удовички, освојио је награду самог позоришта БДП за најбољи глумачки ансамбл, који су уз Грабарића сачињавали Вања Ненадић, Ива Илинчић, Марко Гверо, Наташа Марковић, Јана Милосављевић, Александар Јовановић, Јово Максић и многи други.

- Ту драму смо радили у врло специфичним условима у првом налету пандемије вируса ковид-19. Представа је изнета на леђима једног предивног ансамбла, правог заједништва, које се, према мом искуству, веома ретко догађа у позоришту. Зато имам потребу да се поново вратим овде, јер се ту осећам као код своје куће. Део сам нечег великог, значајног, не само за Србију већ и читав регион - похвалио је Грабарић напредак БДП-а.

Тренутно истакнути глумац спрема драму “Демократија” у редитељском читању Вељка Мићуновића, чија се премијера на сцени БДП-а очекује половином маја.

- Тема драме звучи јако узбудљиво, врло је паметно, духовито, болно, изузетно осмишљено. За разлику од претходне представе, овде је мањи ансамбл, интимнија је драма-  приближио је комад Грабарић и додао да су пробе недавно почеле, те да нема још осећај какав ће бити коначни резултат представе.

Он истиче да уметнички дели исти простор са колегама које се несебично подржавају.

- Обострано смо се заволели у првој сарадњи. Сви редом су ме овде дивно примили, од управника Југа Радивојевића до свих осталих- одушевљен је Грабарић.

- Плашимо се нових мера, могућих затварања, како решити мој одлазак преко границе, појаве нових сојева вируса. Снаћи ћемо се, макар ме коферима пребацивали са једног места на друго, или нека ме кријумчаре-  уз смех је коментарисао Грабарић и додао да је одличан начин да се супротстављају пандемији путем - културе.

На годишњој додели награде БДП-а у фебруару, Грабарића је фасцинирало колико је врхунских уметника на једном месту, те му је било јако узбудљиво да поред њега седе Бранка Катић, Мирјана Карановић, Јагош Марковић...

- На једном месту имамо врхунске редитеље - Дијего де Бреа, Ивица Буљан, Себастијан Хорват... Све велика имена. Велико је задовољство слушати их како говоре у позоришту.Данас ретко ко прича о театру, а они то раде, што је фасцинантно. Код нас Хрватској се мало прича о уметности, позоришту нарочито. Овде је смо главна тема политика-  открио је талентовани глумац.

Грабарић је све фасцинирао са демонском димензијом улоге у драми “Хинкеман” Загребачког казалишта младих, у режији покојног Игора Вука Торбице.

- Велика је трагедија све то што се догодило с Торбицом. Он је био један фантастичан редитељ и пре свега сјајан човек. Торбица је својим радом тријумфовао у целом региону. Успех једног позоришта, глумца или редитеља је успех свих нас-  нагласио је глумац.

Увек је Грабарић скроз другачији, има невероватну трансформацију у сваком смислу до те мере да многе колеге и публика га даље не препознају у новим улогама које ради.

Цењени глумац готово никада не упада у маниризам, а многи драмски уметници данас ће упасти у ту замку да буду обележени идентичним начином глуме, као да су на “аутопилоту”.

- Деси се ситуација да сам 15 година у истом театру, са истим глумцима, понављају се и редитељи који раде, и онда ми и крећемо ка том глумачком ''аутопилоту''. У Србији је присутан присутан култ глумаца, у Хрватској не толико, док је у Словенији снажан култ редитеља. Пре свега волим глумце, тако да и текст, паметне редитељске концепте, сценографију и костимографију, гледам све преко глумца. Волим посматрати глумца како у себи промишља то што ради-  приметио је Грабарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)