ОДМАЛЕНА САМ ЗНАЛА ШТА ХОЋУ: Тијана Упчев о улози Варлите у серији "Предстража" на каналу Сај-фај

Бојана ЈОВАНОВИЋ

11. 04. 2021. у 10:38

ПРЕД камерама прву улогу остварила је на енглеском језику, 2016, у филму америчке редитељке Тамар Халперн My Daughter Is Missing. Догодине је поново "играла" на енглеском, у српско-америчком кримићу Џонатана Инглиша, My Husband's Double Life, а приметили смо је и у улози социјалне раднице Доре у домаћем извођењу серије "Ургентни центар".

ОДМАЛЕНА САМ ЗНАЛА ШТА ХОЋУ: Тијана Упчев о улози Варлите у серији Предстража на каналу Сај-фај

Фото: Александар Летић/NBCU International/Electric Entertainment

Млада Новосађанка Тијана Упчев (26) игра и у представама дечјег позоришта Пан театар, а сваког уторка у 21.00, на каналу Сај Фај, у америчкој акционо-фантастичној серији "Предстража" тумачи улогу Варлите, слушкиње краљице Гвин (Имоџин Вотерхаус). У раскошно костимирану ролу ускочила је претходне, друге сезоне, а у овој њен лик још више добија на значају, чему може да захвали креаторима серије, Кајнану Грифину и Џејсону Фалеру, али и коредитељу и локалном продуценту, Џонатану Инглишу.

Уз Џесику Грин (у главној улози Талон), Џејка Стормоена (капетан Герет Спирс), Фалисту (Џорџије Меј Фути) Упчева дели екран и са нашим глумцима, Предрагом Бјелцем, Радивојем Буквићем и Драганом Мићановићем. И док, кроз 13 епизода треће сезоне, снимане у Србији, пратимо разоткривања непознаница које окружују расу "црне крви", занимало нас је чиме Тијана Упчев објашњава то што је до сада играла готово искључиво у страним пројектима.

- Веома тешко питање, мислим да у овом послу све зависи од познанстава и од прилика које вам се пружају. На срећу, мени су се прве прилике указале у страним пројектима. А затим, ту је продукцијска кућа "Балканик медија" (чији је оснивач Џонатан Инглиш), која је толико тога урадила за Србију. Пре свега, довели су мноштво страних продукција овде. Значајна је моја сарадња са Инглишом, која је била невероватна од самог старта. Поверење које је он био спреман да ми укаже као глумици код мене је за свако поштовање и невероватну дозу захвалности. Нема ту конкретног објашњења, негде је то судбински склоп, просто је ситуација ишла у том правцу.

* Публика је у прошлој сезони већ упознала једну српску глумицу, Јелену Гавриловић, у "Предстражи". С обзиром на то да је њен лик убијен, да ли сте се потрудили да дочарате странцима шта све има да понуди српско глумиште, на потпуно нови начин?

- Апсолутно сам дала све од себе. Јелена је имала феноменалну улогу, њен лик је био толико интересантан и заиста мислим да се веома добро показала страној продукцији. И публика је обожава - има фанове широм света, што је најбитније.

ФАСЦИНИРАНА РАДОМ БЕЗ СУЈЕТЕ

* Ко је на вас током снимања, и због чега, оставио најјачи утисак?

- Највеће поверење дошло је од продуцента Џонатана и од сектора костима, од Иване Васић Инглиш, јер их ја заиста сматрам својим људима, имамо веома топао и леп однос. У почетку, када сам дошла на сет, највећу подршку сам осећала са њихове стране, а сада не могу да издвојим никога, сваки сектор је толико битан. Глумци су, такође, сви дивни људи, нема сујете, то је стварно ретко. Тешко је у глуми уклонити неку врсту такмичења, а тога овде нема, што је за мене заиста фасцинантно.

* Већ сте играли у претходној сезони. Како бисте приближили свој лик онима који га још нису видели?

- Реч је о истој улози, ја сам главна краљичина слушкиња која је стално уз њу. Дошла сам у тренутку када се прича "ломила" на краљичиној претходној слушкињи, за коју се сумњало да је издала. Мој лик се зове Варлита, она је девојка са села која је добила прилику да буде уз краљицу и дефинитивно је искористила ту шансу. Показала је да је вредна, лојална, и задржала је неку врсту дистанце, није се мешала где јој није место. У трећој сезони она је у новим заплетима, а нашла се и у ситуацији да се мало одвоји од краљице, па да публика боље види ко је заправо она. Моја Варлита је врло нежна особа, али је свесна свог статуса, доследна је себи. Имам и драмски веома лепе, али и забавне сцене са различитим ликовима, тако да ме баш занима шта публика каже на то.

 

Фото: Александар Летић/NBCU International/Electric Entertainment

* Шта је најлепше, а шта најтеже у раду са странцима?

- Сви смо ми људи који исто функционишемо у било ком делу света. Сада смо у "Предстражи" већ почели да функционишемо као породица, као један живи организам који се креће, ради, живи. Потпуна смо подршка једни другима, српски део екипе труди се да "отвори" странцима Србију, да се осећају као код куће. Не постоји ништа што је тешко. Можда ми је било најтеже да имам свакодневну комуникацију на енглеском. Шалила сам се да нисам духовита на енглеском, јер ми је требало времена да се поново вратим у тај ритам редовног разговора на другом језику.

* Шта се надате да ће вам ова улога донети на професионалном плану?

- Мени је ово дефинитивно прилика и нека врста сазревања у глуми на језику који вам није матерњи. Тај процес је за мене као глумицу био тежи, али постепено сам се ослобађала страха и отварала себи неки ниво самоуверености да радим на страном језику.

* Коју поруку бисте испод неког камена оставили себи, а волели бисте да је прочитате за 10 година? А жељу?

- Када сам баш била клинка, себи сам оставила у аманет да не смем да одустанем од онога што желим. Одмалена сам била неко ко је стварно знао шта хоће. Било је ту и успона и падова, и потешкоћа разноразних врста, али дефинитивно је порука да све док знаш шта хоћеш не смеш да одустанеш од тога. То је оно што бих пожелела себи и за наредни период, да наставим да радим ово што сада радим. И када устанем у три или четири ујутру имам осмех на лицу, јер знам где идем и знам шта радим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)