ВЕСЕЛЕ НОТЕ БАЈАГЕ У "МАЧОРУ У ЧИЗМАМА": Момчило Бајагић први пут пише музику за децу, за нову представу позоришта "Бошко Буха"

В. СТРУГАР

05. 04. 2021. у 07:30

У ПОЗОРИШТУ "Бошко Буха" почеле су пробе представе "Мачор у чизмама" по тексту Игора Бојовића, у режији Југа Радивојевића.

ВЕСЕЛЕ НОТЕ БАЈАГЕ У МАЧОРУ У ЧИЗМАМА: Момчило Бајагић први пут пише музику за децу, за нову представу позоришта Бошко Буха

Фото Промо

Исти комад већ је са великим успехом извођен на овој сцени (у режији Милана Караџића) - више од три стотине пута. Представа је 1995. године учествовала и на Стеријином позорју, одакле се вратила с гомилом награда. Игор Бојовић (који је сада и управник куће) добио је Стеријину награду за текст, Милан Караџић ванредно признање за режију, Герослав Зарић за сценографију, а "Мачор" је Божани Јовановић и Зарићу донео и награду Удружења уметника примењених уметности и дизајнера.

Са посебним задовољством желимо да најавимо сарадњу са композиторима Александром Локнером, који је "Бухи" даровао много дивних мелодија и донео много награда, као и Момчилом Бајагићем Бајагом, са којим смо већ сарађивали у представи "Инстант сексуално васпитање", такође у режији Југа Радивојевића. Поносни смо што ће се Бајага, баш у нашој кући, први пут окушати као аутор сценске музике за децу - истичу у театру за најмлађе.

Популарни кантаутор каже да ће ово за њега бити ново, лепо искуство. Редитељ Радивојевић је недавно, инспирисан Бајагиним непролазним хитовима, поставио на сцену и мјузикл "С друге стране јастука" у Позоришту на Теразијама, па ће "Мачор" бити трећи заједнички наслов.

Катарина Марковић, Борка Томовић, Фото Промо

- Писао сам музику за друге позоришне представе, као и мјузикле, али ово је нешто другачије. С Југом се добро капирам, а са Локнером сам и, иначе, урадио већину ствари, не само за моју групу. Саша је до сада за "Буху" много представа направио, било је згодно да једну осмислимо заједно. Лепо је компоновати за клинце, мада нема неке велике разлике између рада за њих и одрасле. Наравно, теме и текстови су другачији, али у суштини децу не можеш да фолираш неком "дечјом" музиком. Мора озбиљно да се направи, али да буде прилагођена њиховом сензибилитету. Обично је то веселије, шареније, разиграније него за одрасле. Велико је задовољство за музичаре као и за костимографе кад је о овој врсти представе и публике реч - све је интересантније него иначе.

Рококо-бајка у новом кључу

РЕДИТЕЉ Југ Радивојевић поставиће ову рококо-бајку у новом кључу. У подели су чланови ансамбла - Александар Радојичић, Урош Јовчић, Виктор Савић, Зоран Цвијановић, Борка Томовић, Катарина Марковић, Горан Јевтић, Милош Влалукин и Ненад Ненадовић, а дива Ле Гиша ће, као гост, играти Игор Дамњановић, који је и аутор сценског покрета и помоћник редитеља. Сценограф је Југ Радивојевић, костимограф Татјана Радишић, кореограф Милица Церовић, а лектор Радован Кнежевић.

На питање како памти стваралаштво за најмлађе из визуре сопственог детињства, Бајага одговара:

Александар Радојичић, Зоран Цвијановић, Фото Промо

- Увек су се код нас људи трудили да квалитетно осмисле такве садржаје, обраћала се пажња и на РТС. Сетимо се само чувене серије "На слово, на слово" Давно је рађена, али и дан-данас кад се репризира, гледамо је са уживањем. Имамо добру традицију најразличитијих програма за децу. Иначе, Игор Бојовић је за овај текст добио Стеријину награду, па ћу се на њега ослањати. Ако буде требало да се дода неки сонг, ту сам. Ипак, музика је мој посао. Још не знам све детаље, тек треба да се договорим с редитељем. Биће то, верујем, за све нас велико уживање.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)