ПИШЕМ ДА БИХ ПРОБУДИО ЉУДЕ: Драмски писац Милан Миловановић двоструки је лауреат награде "Бранислав Нушић"

Ј. СИМИЋ

29. 03. 2021. у 12:21

ДРАГИ наш Браниславе, свима нам је јасно да си ти бесмртан. Писао си о нама не да нас насмејеш и растужиш, већ да нас поучиш и промениш. И променили смо се, али, нажалост, не по твом науму. Оно чему си се ти ругао, оно што си исмевао, велика већина нас је управо то усвојила као нешто нормално, чак и пожељно.

ПИШЕМ ДА БИХ ПРОБУДИО ЉУДЕ: Драмски писац Милан Миловановић двоструки је лауреат награде Бранислав Нушић

Фото Игор Митровић

Ово је делић беседе којом се драмски писац из Новог Сада Милан Миловановић, у својству лауреата награде "Бранислав Нушић", за своју драму "Анестезија" прошле године први пут "обратио" комедиограду Браниславу Нушићу (1864-1938) пред његовом вечном кућом на београдском Новом гробљу. Друго обраћање требало је да уследи већ почетком ове године јер је Миловановић поново лауреат Нушићевог признања. Овога пута за драмски текст "Бесмртник".

Миловановић је први наш писац који је две године заредом награђен овим признањем које додељује Удружење драмских писаца Србије за најбољи оригинални драмски текст.

- Награде су лепе, али и обавезујуће. Пишем, мада ми се често чини да ме нити ко чује, нити ко разуме. Имам утисак да су скоро сви у дубокој анестезији, а да ја узалуд покушавам да пробудим и себе и њих. И када се латим пера, занесен у вртлогу ликова и заплета, колико год ми се чини да је тема тог мог текста далека прошлост, испостави се на крају да она увек има везу са садашњошћу - каже, за "Новости", овај писац.

Његова драма "Бесмртник" на 41. анонимни конкурс "Бранислав Нушић" стигла је заједно са још 23 наслова других аутора. Једногласно, жири у саставу проф. др Бошко Сувајџић, Момчило Ковачевић и Саша Габрић, оценио је да се "зрелошћу драматуршке обраде теме, динамичношћу радње и доследном карактеризацијом ликова" издвојио управо "Бесмртник".

- Смештена негде на маргинама Европе, тема о власти, моћи, пријатељству, љубави, прељуби, доследности и превари, са благом аромом античких трагедија и шармом шекспировских заплета, представљена је на свеж и оригиналан начин. Томе, свакако, доприноси и фини иронично-гротескни тон - оценио је жири овог престижног признања.

У пандемијом уоквиреној осами, Миловановић нам открива да ових дана ради на новој драми. Тема је наша стварност додатно драматизивана фамозним вирусом ковид 19.

- Колико год да сматрам да би требало направити временску дистанцу у односу на догађаје које проживљавамо, нешто ме подстиче да не чекам. Нови драмски текст бавиће се актуелним геополитичким и пандемијским тренутком у које се човечанство заглибило а кроз који се прелама оно што ме као писца највише привлачи - судбине обичних људи - открива Миловановић на крају разговора за "Новости".

КАД СЕ ЗАВЕСА ДИГНЕ

ДРАМСКОМ тексту живот удахњује позорница, а готово већ годину дана завесе су спуштене у нашим театрима. Миловановић се нада да ће његови текстови, када све ово прође, добити прилику за живот на сцени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)