ЖЕНЕ И ЦРНЦИ БЛИЖИ ОСКАРУ: Академија саопштила номинације поштујући различитост

А. ПОПАДИЋ

15. 03. 2021. у 22:59

ФИЛМ Дејвида Финчера "Манк", у продукцији "Нетфликса", са 10 номинација предводи трку на овогодишњој, 93. додели Оскара. Рађен у црно-белој техници "Манк" је прича о Хенрију Манкевичу, косценаристи "Грађанина Кејна", али и својеврсна ода златном добу Холивуда.

ЖЕНЕ И ЦРНЦИ БЛИЖИ ОСКАРУ: Академија саопштила номинације поштујући различитост

Фото ЕПА

Америчка академија наградила је Финчеров труд са највећим бројем номинација, међу којима и оне најважније - за најбољи филм, режију, главну мушку улогу (Гери Олдман) и споредну женску (Аманда Сејфрид).

Иза "Манка" следи шест филмова са шест номинација - The Father, Judas and the Black Messiah, Sound of Metal, The Trial of the Chicago 7, "Минари" и "Земља номада". Уз поменутих шест остварења и "Манка" у најважнијој категорији - за најбољи филм - номинована је и феминистичка драма Promising Young Woman.

Због пандемије, ово је била филмска година без преседана, без великих премијера, без биоскопа и готово без публике, ако не рачунамо ону уз стриминг сервисе. Истовремено, својим одлукама Америчка филмска академија је очигледно решила да за 93. Оскар испоштује сва она правила о различитости и политичкој коректности, и ослободи се етикете "белачких награда". Тако први пут у историји, међу петоро номинованих за најбољу режију (горепоменути Финчер, Томас Винтерберг и Ли Ајзак Чанг) имамо две жене - Клои Жао ("Земља номада") и Емералд Фенел (Promising Young Woman). У готово 100 година традиције било их је само пет.

ДОМИНАЦИЈА Црно бели филм "Манк"  посвећен златном добу Холивуда, Фото ИМДб

Принцип различитости видљив је и по томе што се међу номинованима налази девет глумаца, односно глумица који нису белци. Истовремено, Вајола Дејвис је ушла у историју као афроамеричка глумица са највише номинација за Оскар - четири - укључујући и овогодишњу за главну улогу (Ma Rainey`s Black Bottom). Вајолина конкуренција за златну статуету за најбољу глумицу су оскаровка Френсис Мекдорманд, Кери Малиган, Андра Деј и Ванеса Кирби.

У категорији најбољег глумца, осим легендарног оскаровца Ентонија Хопкинса, ту су и Гери Олдман, Риз Ахмед, Стивен Јон (као први номиновани азијски Американац) и постхумно номиновани Чедвик Бозман.

"АИДА" МЕЂУ ИЗАБРАНИМА

ФИЛМ Јасмиле Жбанић Quo Vadis, Aida, босанско-херцеговачки кандидат за Оскар нашао се на листи од пет номинованих за најбољи инострани филм. Прича о Сребреници такмичиће се за Оскар са фаворитом из Данске (Another Round), као и представницима Хонгконга (Better Days), Румуније (Collective) и Туниса (The Man Who Sold His Skin).

За Оскар за споредну женску улогу такмичиће се ветеранке Глен Клоуз и Викторија Колман са Амандом Сејфрид, Маријом Бакаловом и Ју Џанг Јун. У категорији за споредну мушку улогу бориће се два глумца из истог филма, Judas and the Black Messiah, Денијел Калуја и Лакит Стенфилд, а конкуренција су им још и Саша Барон Коен, Лесли Одом Јуниор и Пол Раси.

Judas and the Black Messiah, Фото ИМДб

Најбољи оригинални сценарио бираће се између филмова Judas and the Black Messiah, Promising Young Woman, Sound of Metal, The Trial of the Chicago 7 и "Минари", док су у конкуренцији за адаптирани сценарио Borat Subsequent Moviefilm, The Father, "Земља номада", "Једна ноћ у Мајамију" и "Бели тигар".

Гигант "Нетфликс", који уз још неколицину стриминг сервиса доминирао филмским тржиштем у овој пандемијској години, забележио је рекордних 35 номинација за Оскар, а њихове недавно основане "колеге" из "Епла" и "Дизни плуса" добиле су своје прве номинације за златну статуу.

Церемонија 93. доделе Оскара биће одржана 25. априла на неколико различитих локација и у комбинацији живог и онлајн гостовања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)