"МАДАМ БАТЕРФЛАЈ" ПРВИ ПУТ БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће "Европа балет"

Ј.С.

09. 03. 2021. у 12:31

У КОПРОДУКЦИЈИ Српског народног позоришта из Новог Сада и аустријске балетске куће „Европа балет“ из Санкт Пелтена (Europaballett, St. Pölten) припрема се опера „Мадам Батерфлај“,која ће, први пут у свету, бити изведена као балетска представа.

МАДАМ БАТЕРФЛАЈ ПРВИ ПУТ БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће Европа балет

Фото: СНП

Кореографија и режија је поверени су Петеру Бројеру (Немачка), који је уједно аутор либрета, сценографије и избора музике. Костимографкиња је Јумико Такешима (Јапан/Немачка),дизајн видео пројекције је поверен Маркусу Геслеру (Аустрија),слике у пројекцијама радиће Себастијан Серемет (Шведска),асистент кореографа је Доминик Вајда (Аустрија). Дизајн светла и звука ће радити Петер Бројер у сарадњи са техничким тимом СНП-а.

Планирано је да балет буде праизведен у Српском народном позоришту, на сцени „Јован Ђорђевић“ 14. маја 2021, а у Санкт Пелтену, у петак,11. јуна 2021.

Фото: СНП

Учествују солисти и ансамбл Балета СНП-а и солисти „Европа балета“.

Иако је Мадам Батерфлај позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет – жанровски је ново дело и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије.

У основи ће бити не само Пучинијева музика, него ће избор музике чинити и оригинална јапанска музика. Веома привлачна по чувеној и потресној причи о трагичној љубави младе Јапанке Ћо-Ћо-сан и поручника америчке морнарице Пинкертона, Мадам Батерфлај ће се радити у СНП-у као целовечерњи балет у два чина, као дело модерне естетике и неокласике које ће и просторно и културолошки повезати ауторски тим и балетске играче, јер се оваквом продукцијом очекује и репертоарски искорак за Балет СНП-а - гостовања ван матичне сцене.

Фото: СНП

Српско народно позориште и аустријска кућа „Европа балет“ своју сарадњу почели су новембру 2019. године када је „Европа балет“ гостовао у СНП-у са представом „Волфганг Амадеус“, рађеној у кореографији режији Рената Цанеле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)