БОРБА ЗА ИДЕАЛЕ: Поводом историјског филма Дарка Бајића "Име народа" о добу у коме су се наши преци жртвовали за свој род

Драган Мраовић

06. 03. 2021. у 10:53

БОРБА ЗА ИДЕАЛЕ: Поводом историјског филма Дарка Бајића Име народа о добу  у коме су се наши преци жртвовали за свој род

Фото Промо /"Зилион филм"

Један од наших највећих живих писаца Милован Витезовић је написао одмерен и намерен сценарио о Светозару Милетићу за филм "Име народа", а уз маестралну режију Дарка Бајића и врсне глумце, добили смо, после низа година, озбиљно филмско остварење на теме наше националне историје и мало кисеоника у обнови нашег генетског кода.

И то без потока кечапа као сурогата крви и без "фак ју" у свакој реплици, што не само да нажалост гледамо у западним продукцијама, већ се то прелило и у наше савремено филмско стваралаштво које, уместо да буде изворно, претвара се у "фејс копи" најнижег западног кича, због поводљивости многих наших филмских стваралаца.

Милован Витезовић и Дарко Бајић су начинили достојанствен филм, на тешку тему о којој постоје различити погледи не само у српству, већ и у мишљењима околних народа саучесника у нашој заједничкој трагедији под Аустроугарском. Они који су били против уједињења Јужних Словена вероватно ће унети у своје оцене више заједљивости него естетике, а они који и мисле да је то уједињење била добра идеја неће тражити политички трун у оку уметничког дела. Наравно, између ова два код нас могућа супротстављена погледа, стоји оно што су аутори филма, Витезовић и Бајић, предочили и што је изнад политичких страсти и наше приземности. Узвисили су идеју борбе за идеале и подсетили нас да идеали постоје, да су они жариште племенитих идеја на ползу свога народа. Предочили су доба у коме наши преци нису били себељубиви, већ су жртвовали своје живљење да помогну своме роду. Њихове идеје у њихово историјско време биле су исправне и не може се о њима судити на основу нашег данашњег ракурса, већ треба поштовати њихову борбу за идеале, који су били усмерени да добробит свих Словена. За те своје идеале они су били спремни дати себе и све своје, за разлику од нас, јер наше доба није време племенитости, давања и другости.

Сажети Милетићево деловање у временски орочено филмско дело је подвиг. Својим сценариом је Милован Витезовић показао да му нема премца у том послу, Али, умерити и одмерити ритам радње да буде нешто бржи и нама данас ближи, а не пореметити ритам Милетићевог доба, усмерити сјајне глумце да то дочарају на упечатљив начин уз истицање етичких и моралних врлина које је сценарио понудио, заслуга је Дарка Бајића.

У овом филму је остварено идеално филмско тројство сценариста - редитељ - глумци, и то у осеци господствених филмских дела показује да имамо код нас оне који умеју да начине добар филм са племенитом потком насупрот гомили остварења у којима гледамо аутошовинизам на штету народа који је највећи страдалник уз Јевреје чији се Холокауст завршио, али српски још увек није. Јер Срби су савремени Јевреји.

Ово јесте филм у ком су Срби страдалници, али и победници, што одавно нисмо видели, у коме се не урушава достојанство српског народа. Надајмо се да ће наша кинематографија снимити још нешто овакво, а може, јер још имамо Витезовића и Бајића. До тада њихов филм нас подсећа да без идеала нема ни сврхе, ни среће у животу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zoran Lončarević

06.03.2021. 11:37

Изванредан филм, изванредан текст о њему, са правим дефиницијама о нашој историји и збиљи и нама људима, нашим односом према свом: животу, породици, народу.