СНИМАЊЕ "ДЈЕЦЕ" НА ПРОЛЕЋЕ 2022: Продуцент Мирослав Могоровић о филму у режији Лордана Зафрановића

В.Н.

03. 03. 2021. у 10:09

СНИМАЊЕ ДЈЕЦЕ НА ПРОЛЕЋЕ 2022: Продуцент Мирослав Могоровић о филму у режији Лордана Зафрановића

Фото Инстаграм

ПРОДУЦЕНТ филма "Дјеца Козаре" Мирослав Могоровић изјавио је јуче да би снимање овог остварења у режији Лордана Зафрановића требало да почне у пролеће 2022. године.

Он је истакао да је нашој и суседним културама потребно неколико добрих филмова о настајању зла у Јасеновцу како би што већи број људи схватио механизме тог зла и све што таква историјска и хумана странпутица доноси и односи човечанству.

- Пандемија вируса ковид 19 успорила је све филмске екипе које се финансирају на копродукционим, реалним тржиштима и које нису директно прикључене на државну касу.

Наш план је да се ове године позабавимо затварањем финансијске конструкције филма, како бисмо 2022. ушли у реализацију - рекао је Могоровић за Танјуг и додао да ће "Дјеца Козаре", која су подржана на прошлогодишњем конкурсу ФЦС, бити снимана у два наврата.

Могоровић је навео да им је циљ да имају глумце свих нација које се помињу у филму и да је у плану да ово дело буде премијерно приказано на неком од светских фестивала 2023.

Лордан Зафрановић, Фото З. Јовановић

Сценарио Арсена Диклића "Дјеца Козаре", који проблематизује дешавања у злогласном логору Јасеновац, подсетио је Могоровић, настао је 1986. Филм, по његовим речима, почиње збегом несрећних људи пред усташким терором на Козари 1942. године, а завршава се 1945. падом фашистичког, у овом случају усташког режима и ослобађањем логора Јасеновац и читаве некадашње Југославије.

планови Мирослав Могоровић, Фото Танјуг

- Имам срећу и задовољство да на реализацији филма радим са великаном југословенске и светске кинематографије Лорданом Зафрановићем. Сигуран сам да тај филм неће бити његово тестаментарно дело, јер ће снимати и након наше сарадње - рекао је Могоровић и додао да се филм тиче свих људи који живе на простору некадашње Југославије.

- Злочин у Јасеновцу јесте обојен национално јер је чињеница да су у концентрационом логору на територији фашистичке Хрватске убијани Срби, Јевреји, Роми, али се тамо пре свега одигравала борба између добра и зла. Добро и зло постоје у свим нацијама, па је филм о Јасеновцу, тој метафори зла, опомена за све нас. Баш због те универзалне поруке радња филма се одиграва из визуре детета, чија свакодневица постаје бруталност злочина у НДХ логору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)